A következő felszólító levél tartalmazni fogja a késedelmi kamatot is

Ismeretes, hogy azok, akik nem a részletfizetést választották a társulati érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére, 2009 október 30-ig kellett befizessék egy összegben a hozzájárulást. A Társulat által kiküldött felhívásra nagyon sokan teljesítették is ezen kötelezettségüket. A részletfizetők pedig két éve fizetik havonta a 2.605 Ft-os részleteket. Így több, mint 13.500 társulati tag részletekben fizeti, vagy már teljes egészében befizette a hozzájárulást.

Az egyösszegű befizetés határidejét meghatározó határozatban a tulajdonosokat képviselő küldöttek döntöttek arról is, hogy azok, akik nem fizették be határidőre a hozzájárulást, késedelmi kamatot kötelesek fizetni. 2010 október 31-ig a 250.000 Ft be nem fizetett hozzájárulás után ez 28.385 Ft. Tehát a nemsokára kiküldendő felszólításban ez már szerepelni fog, azaz összesen 278.385 Ft-ot kell befizessenek a késedelembe esett társulati tagok.

A törvény szerint a Társulat köteles átadni az önkormányzat jegyzőjének behajtásra a határidőre be nem fizetett érdekeltségi hozzájárulásokat. Azok a társulati tagok, akik egy összegben kell fizessenek, már kétszer kaptak erre levélben felhívást. Hamarosan a teljes lista átkerül a jegyzőhöz, aki a törvény szerint elkezdi az adók módjára való behajtást, a késedelmi kamatokkal és behajtási költségekkel együtt.

Javasoljuk, hogy aki arra várt, hogy meglegyen az EU-s döntés a pályázatról, az mielőbb fizesse be, mert az adók módjára való behajtás mindenki számára kellemetlen és a legjobb ezt elkerülni.


Comments Closed

Hozzászólás

az “A következő felszólító levél tartalmazni fogja a késedelmi kamatot is”
 1. Kollár szerint:

  Elmentek otthonról a kevésbé tisztelt uraktól? Késedelmi kamat, stb.
  Előbb meg kéne nézni hol van egyáltalán víz bevezetve, és utána fenyegetőzni.
  Az én építési telkemen pl. nincs semmilyen közmű. Akkor mire fel a csatorna?
  Jó hogy nem köteleznek a gáz/víz/villany bekötésére egy beépítettlen telekre.
  Dilettáns majmok! 🙂
  A telkem forgalomképtelen, évek óta nem tudom eladni a “C” típusú szomszédok miatt.

  • simo.karoly szerint:

   Tisztelt “Kollár”!

   A vonatkozó szabályok szerint a társulat tagja minden olyan ingatlantulajdonos, aki “a társulati érdekeltségi területen olyan ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy egyéb jogcímen ingatlant használ, amelynek – a társulat anyagi erőforrásai igénybevételével megvalósított – közműre történő rákötése szennyvízelvezetés esetében akár gravitációsan, akár házi átemelővel lehetséges és közérdekből indokolt”.

   Tehát a szabályok nem tesznek különbséget az ingatlanok között a tekintetben, hogy rendelkezik-e más közművel avagy sem. Gondolom Ön is belátja, hogy közműépítés esetén ha egy utcában 10 ingatlan van, amelyből 8 beépített, 2 üres telek, akkor nem lehet úgy építeni a közművet, hogy csak a beépített ingatlanokat érintse. Ha pedig mindenki számára kiépül, akkor mindenki a költségekből rá eső részt egyenlően meg kell fizesse.

 2. Szeleczky szerint:

  Ez valóban így működik? Kötelezhető vagyok befizetni egy olyan szolgáltatást amit nem nyújtanak számomra?
  És ha már köteleznek, kamattal büntetnek, fenyegetnek, akkor milyen ellenértékben is kapom a jelenlegi “semmilyen” szolgáltatást? Úgy, hogy 2 havonta 35 ezer forintot fizetek szennyvíz elszállításra, 210ezer egy évben, évek óta folyamatosan… és most +250 ezer + kamat!?

  Vagy kövessem a jó Érdi szokást es vegyek egy merülő szivattyút és engedjem az utcára, hiszen kifizettették velem a csatorna díjat, hát ott kellene legyen az a csatorna ahova engedni tervezem a xar-t…

  Ez tényleg így működhet, hogy fizess és majd kapsz valamit egyszer valamikor? Legalább a szippantást visszafizetnék a számla alapján, vagy elvitethetnék térítésmentesen…

  Ez így teljesen törvényes, hogy fizettetnek 280 ezret vagy csak egy aranyos Önkormányzati trükk?

  • simo.karoly szerint:

   Tisztelt “Szeleczky”!

   Igaza van, minden érintett ingatlantulajdonosnak _egyformán_ kell (be)fizetni a hozzájárulást. A vízgazdálkodásról szóló törvény alapján, amennyiben a többség úgy dönt, az érdekeltségi területen megalakul a társulat. Amennyiben megalakul, mindenki a törvény erejénél fogva tag lesz, az is, aki nem vett részt a döntésben vagy kifejezetten ellenezte az ilyen irányú döntést. Ezt korábban sokan vitatták és az Alkotmánybírósághoz fordultak, amely 2001-ben értelmezte az általam leírtak szerint a törvény ide vonatkozó passzusait.

   A beruházás pontosan azért kell, hogy Önnek (se) kelljen ilyen összegeket kifizetni a szippantásra. Azért fizetik a társulati tagok a hozzájárulást, hogy ezt – kiegészítve az önkormányzati, kormányzati és EU-s támogatásokkal – arra lehessen fordítani, hogy kiépüljön a közmű, amelyen keresztül olcsóbb a szennyvíz kezelése.