A megfelelő kivitelezés alapja a jó terv

A beruházás részeként nyár végétől a tervezők készítik a kiviteli terveket. A munkát- mint minden szerződést a projekt során- közbeszerzésen nyerték el. A tervezésről, a munkájuk jelentőségéről és módszeréről kérdeztük Harcsa Szilviát, a tervező cég projektvezetőjét.

-Hogyan kezdtek el dolgozni Érden és környékén? Milyen referenciákat mutattak be?

Az Érd és térsége szennyvízelvezetési és tisztítási program előkészítése hosszú időre nyúlik vissza. Kezdetben az agglomerációs települések és a főváros együtt végezte az előkészítést, közös pályázatban és közös megvalósításban gondolkodva. Az előkészítés során viszont a környezeti feltételek változásának következtében hatékonyabb megoldásként jelentkezett és a pályázati rendszer által is jobban támogathatóvá vált Érd-Diósd-Tárnok csatornahálózat fejlesztésének önálló megvalósítása.

Az előkészítés során a tanulmányok és pályázati dokumentációk készítésével párhuzamosan a Főmterv tervezésében készültek el a részletesebb, vízjogi engedélyezési tervek az csatornahálózatra. Összegezve tehát a Főmterv a kezdetektől jelen van az Érdi csatornahálózat fejlesztési munkájában és szakmai erejével segíti a megvalósulás folyamatát.

A Főmterv mára Budapest és az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervező cégévé vált. A fővárosban és környékén immár 60 éve van jelen a tervezés különféle területein a közműtervezésben, a közlekedéstervezésben valamint a szerkezet-műtárgytervezés területén is. Kezdetekben a munkák elsősorban a fővárosra korlátozódtak, viszont az utóbbi 15 év tevékenységének eredményeképpen az ország számos városának és településének készít terveket cégünk. Folyamatosan részt vesz a regionális-, európai uniós projektek előkészítésében, tervezésében, valamint a kivitelezés időszakában is segíti a munkák megvalósulását. A közmű infrastruktúra fejlesztés területén 2000-től veszünk részt az európai uniós nagy beruházások előkészítésében, kezdetben az ISPA projektek keretében (Sopron, Pécs csatornahálózat fejlesztésében) majd a Kohéziós Alap pályázatok kapcsán Nyíregyháza csatornahálózatának fejlesztését készítettük elő. Jelenleg is -az érdi projekten kívül- több más projekt előkészítésben veszünk részt.

Az Érd és Térsége Önkormányzati Társulás írta ki azt a közbeszerzési pályázatot, amely a Tender dokumentáció elkészítésére vonatkozik. Gyakorlatilag ezen részletes tervek elkészítése alapján lesznek a majdani kivitelezők kiválasztva és ezen tervek alapján kell majd a csatornahálózatot és létesítményeit megépíteni.

-Hogyan zajlik a munka?

A tervezési munkálatok a pályázati dokumentációban meghatározott módon és ütemben zajlanak. A munkák nyár végén indultak el és most az őszi időszakban teljes intenzitással folynak. Folyamatosan szállítunk, ezeket közbenső részfeladatok teljesítése és ellenőrzések, minisztériumi jóváhagyásokat követik.

A munka volumenére jellemző, hogy a három érintett településen (Érd, Diósd, Tárnok) 310 km csatornahálózat, számos új és régi átemelő terveit kell elkészíteni. Ezen túlmenően a tervezés során részletes talajmechanikai feltárások és szakvélemény, valamint organizációs terv is készül. A tervezéssel párhuzamosan folyik a házi bekötések (~ 22 ezer db) felmérése, amelyek adatai a Tender dokumentációban kerülnek rögzítésre.

-Mi a célja a tender tervek készítésének?

A Tender tervek részben a szakmai követelmények mentén, illetve fontos célként a lakosság és az önkormányzatok igényét kiszolgálva készülnek. A tervezés során folyamatos egyeztetések zajlanak, illetve a lakossággal is szoros a kapcsolattartás az Érd és Térsége Önkormányzati Társuláson keresztül.

A jelenleg folyó ingatlanfelmérés célja, hogy a lakosság igényeit felmérve készülhessenek el a tervek, csökkentve és lehetőleg megelőzve a kivitelezés során felmerül többletköltségeket. Természetesen a kivitelezés időszakában is van még lehetőség a bekötés helyének módosítására, de adott esetben többlet költséggel járhat. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy már most mindenki gondolja végig az érintettségét illetve készüljön fel az elkövetkező időszak építési munkálataira.

-Hogyan lesznek ütemezve a munkák?

A hatalmas volumenre és kiterjedtségre tekintettel a kivitelezés ütemezése kiemelt fontosságú, gondos előkészítést igényel. Az építés időszaka alatt gyakorlatilag nem lesz olyan érdi lakos akit a munkák nem fognak érinteni. Lesz akinek közvetlenül az utcájában a saját házánál fog a kivitelezés folyni és lesz akinek a hazafelé vezető úton a terelések kapcsán kell kis türelemmel lenni. Ezért már most a tervezés során előre a tervekben igyekszünk felkészülni és olyan megoldásokat találni, amely során a lakosság és a város legkisebb mértékű zavarása mellett történjen az építkezés. Ennek megoldására külön az organizációs terv részeként meghatározásra kerül, hogy az egymás melletti utcák „sakktábla” szerűen hogy lehet biztosítani a mindenkori megközelíthetőséget, továbbá terelő utak kerülnek kijelölésre, amely lehetőséget biztosít az építés időszakában a buszjáratok és a nagy forgalmú utak forgalmának fenntartására.

Természetesen még sok kérdés és egyéb érdekesség merülhet fel a projekt kapcsán. Tervezői részről még hosszasan tudnánk a projekt részleteiről beszélni, ezért amennyiben a későbbiekben felmerülnek további kérdések természetesen folyamatosan állunk az érdiek, diósdiak, tárnokiak rendelkezésére.


Comments Closed

Hozzászólás

az “A megfelelő kivitelezés alapja a jó terv”
 1. Gádor István szerint:

  Tisztelt tervező, projektvezető!
  Kérdésem az, hogy hol látható (lehetőleg elektronikus formában) a beruházási program teljes tartalmában, illetve a kiviteli terv?
  Üdvözlettel Gádor István

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt Gádor István!

   A projekt megvalósító egység Alispán u. 8 sz alatti irodájában megtekintheti az Önt érintő szakasz terveit

   Tisztelettel:

   Simó Károly