Az ingatlantól a Dunáig

Ahhoz, hogy a szennyvíz ez EU-s normáknak megfelelően el legyen vezetve és tisztított legyen, több részből álló beruházást kell megvalósítani. Az alábbiakban az egyes részegységekről olvashat.

1.Lépés: Szennyvíztisztító

A beruházás egyik legnagyobb értékű projekteleme a szennyvíztisztító megfelelő kapacitásának kiépítése. Azt is lehet mondani, hogy amíg nincs megfelelő tisztító kapacitás, addig a megépült hálózaton nem érkezhet szennyvíz, mert ez jelenti a szűk keresztmetszetet.

Jelenleg naponta kb. 4.000 m3 szennyvíz érkezik a telepre. Ezzel szemben a bővítés után a telep hidraulikai kapacitása 15.370 m3/d szárazidei szennyvíz lesz. Ez azt jelenti, hogy csapadékmentes napon, ennyi szennyvizet lesz képes megtisztítani a telep.

2.Lépés: Gyűjtőhálózat, átemelők

A tisztítóba az egyes utcákban kiépített csatorna-hálózatból a gyűjtőcsatornákon és az átemelőkön keresztül érkezik a szennyvíz. Ez szintén jelentős értékű közös beruházás.

3.Lépés: Bekötővezeték

Az utcában vezetett csatornába a bekötővezetéken érkezik a szennyvíz. A közös program keretében e bekötővezetéket kiépítik. Ez azt jelenti, hogy a telekhatáron belül, maximum 1 méterig tartó vezetéket és az ehhez tartozó aknát megépítik. A csatornát tisztítóidommal zárják le.

4.Lépés: Házi szennyvízhálózat

Az ingatlantulajdonos feladata, hogy az ingatlanon belüli házi hálózatot kiépítse, ez már nem a közös beruházás része. Az építést akkor érdemes és kell elkezdeni, amint a tisztítóidomot a bekötővezeték végén elhelyezett tisztítóaknában a kivitelező elhelyezte. A házi szennyvízhálózat gyakorlatilag a házból kijövő, meglévő szennyvízvezeték és a telekhatáron belül levő, maximum 1 m-re elhelyezett tisztítóaknak közötti részt jelenti. Nagyon fontos! A hálózat utolsó fél m-es szakaszát csak akkor szabad elkészíteni, ha erről külön értesítést kapott a tulajdonos!

5.Lépés: Műszaki átadás

A leendő üzemeltető az előre meghatározott ütemezés szerint veszi majd át az elkészült közcsatorna szakaszokat. A műszaki átadást követően értesíteni fogják az érintett ingatlantulajdonosokat arról, hogy mely dátumtól kezdve lehet rákötni (amely időszak több hét lesz). Ekkor kell a házi szennyvízhálózat korábban említett utolsó fél méterét megépíteni. A tervező felelőssége lesz, hogy nyilatkozzon arról, hogy a rákötés szakszerűen történt meg. Így később, ha gondok adódnak, akkor ő felel azért, hogy ki legyen javítva és megfelelően működjön.

6.Lépés: Szerződéskötés az üzemeltetővel

Érdekeltségi egységenként történik majd a szerződéskötés. A csatorna társulat igazolást ad tagjainak, amely alapján jogosultak lesznek külön díj megfizetése nélkül rákötni annyi egységet, amennyi után megfizették a hozzájárulást. Aki nem tagja a társulatnak, a vonatkozó jogszabály szerint kell majd megfizesse a csatlakozás díját.


Comments Closed

Hozzászólás

az “Az ingatlantól a Dunáig”
 1. Rákóczi Ferencné szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy a konzorciumban, akik a csatornát építik ki, szerepel- e Érd Centrum Kft.
  Hozzám – a Riminyáki úton – tőlük jöttek adatokat felvenni.

  A másik kérdésem az lenne, hogy kerítésen belül a jelenleg lefektetett cső végére kötik rá a csatornát, vagy új csövet kell lefektetni, és csak arra lehet rákötni.

  Köszönöm válaszukat.

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt Rákóczi Ferenczné!

   Az Érd Centrum Kft nem szerepel az utcai gerinchálózatot és a bekötővezetéket építő cégek konzorciumaiban. Nagyon sok jelzést kaptunk az egész városból, hogy több ingatlantulajdonost megkerestek “adatokat felvenni”.

   Amint arra a sajtón keresztül többször felhívtuk a figyelmet, ehhez az akciójukhoz sem a Társulatnak sem a beruházó Társulásnak, sem az Önkormányzatnak semmi köze, ők ilyenre megbízást nem adtak egyetlen cégnek sem! Amennyiben valaki mégis ilyenre hivatkozik, megtéveszti az ingatlantulajdonost.

   Az Önök területén a DSS Konzorcium (konzorciumvezető: Duna Aszfalt Kft), ezen belül is – információim szerint – a Swietelsky Magyarország Kft fog dolgozni. Tehát másnak nincs joga semmire hivatkozva “adatokat felvenni”. Arra kérjük, hogy amennyiben a hivatalos építők jönnek, a Társulás munkaszervezete által aláírt megbízó levéllel, őket fogadja, mást azonban nem ajánlunk beengedni az ingatlanra!

   A második kérdésére javaslom, hogy amikor megkeresik az utcai gerincet építő cégtől, akkor az építésvezetővel egyeztesse az Ön konkrét helyzetét, hogy mi van már kész és hova kéri a bekötést!