Behajtásra kerülnek a be nem fizetett egyösszegű befizetések

Ismeretes, hogy 2009 október 31-ig kellett befizetni a 250.000 Ft hozzájárulást azoknak, akik nem kértek részletfizetést. Ez vonatkozik azokra is, akik az egyösszegű befizetést aláírásukkal vállalták és azokra is, akik nem írtak alá belépési nyilatkozatot, de olyan ingatlannal rendelkeznek, amely érintett a csatornázási programban.

A törvény szerint a Társulat köteles átadni az önkormányzat jegyzőjének behajtásra a határidőre be nem fizetett érdekeltségi hozzájárulásokat. Azok a társulati tagok, akik egy összegben kell fizessenek, már kétszer kaptak erre levélben felhívást. Hamarosan a teljes lista átkerül a jegyzőhöz, aki a törvény szerint elkezdi az adók módjára való behajtást, a késedelmi kamatokkal és behajtási költségekkel együtt.

Javasoljuk, hogy aki arra várt, hogy meglegyen az EU-s döntés a pályázatról, az mielőbb fizesse be, mert az adók módjára való behajtás mindenki számára kellemetlen és a legjobb ezt elkerülni.


Comments Closed

Hozzászólás

az “Behajtásra kerülnek a be nem fizetett egyösszegű befizetések”
 1. Oláh Mária szerint:

  t Valaki!
  Nem tudom mire fel a fenyegetés amikor én személy szerint egyetlen egy levelet sem kaptam még a csatornával kapcsolatban. A kezdetekkor nyilatkoztam, hogy nem lépek be a társulásba, de azóta mintha nem is léteznék. Tudomásom szerint nem én vagyok az egyetlen ilyan ember Érden csak a környékemen tudok 2-3 családot.
  Akkor kinek és mit és mennyit is kellene fizetnem/fizetnünk?

  Vagy nekünk csak a pénzünk kell, de nem számítunk tovább?

  • simo.karoly szerint:

   Tisztelt Oláh Mária!
   A társulati tagok közös döntéseit (amelyeket a társulati tagokat képviselő küldöttek hoznak) a szabályoknak megfelelően nyilvánosságra kell hozni. ennek megfelelően azok teljesen szabályosan kihirdetésre kerültek. Ettől kezdve úgy kell tekinteni, mint ami mindenki számára ismert. A Parlament által hozott és Önre is érvényes törvényekről nem szoktak Önnek személyre szabott levelet küldeni. Az is köztudomású, hogy a törvények nem ismerete nem mentesít azok betartása alól.
   A társulat Ön számára is próbált a tájékoztató és figyelemfelhívó levelet küldeni, valószínűleg visszahozta a Posta, mint kézbesíthetetlent vagy át nem vett ajánlott levelet. De ettől függetlenül az ingatlantulajdonosok fizetési kötelezettségről szóló határozatok kihirdetése óta fennáll, a levél csak egy plusz tájékoztatási forma.

 2. Anyácska szerint:

  Nem tudom a mai napig ép ésszel felfogni, hogy egy Társulat, hogyan kényszeríthet bárkit a tagjává válni!!!! A köz érdekére hivatkozva kötelezik a lakost, hogy eladósítsa magát hosszú évekre! Hol itt a törvény? Hol vannak az emberi jogok? Igaz, mondhatják, hogy adja el az adott személy a területen lévő házát, telkét. Pont most? Most, amikor haldoklik az ingatlan piac?? Kényszeríthetnek arra, hogy áron alul értékesítsem a tulajdonomat, hogy kifizethessem a hozzájárulást? Esetleg egy üres telek esetében, amelyre a legjobb szándéka ellenére sem tud mostanában építkezni a lakos, fizessen ennyi pénzt? Ha ki is fizeti, de nem tud építeni a telkére, mondjuk eladja, hogy térül meg neki ez az összeg? Az biztos, hogy a telek árába ezt nem tudja belevenni, hiszen még sehol sincs a csatorna. Hol itt az igazság? Ki hoz ilyen ember ellenes döntéseket? Köszönöm a lehetőséget.

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt “Anyácska”!
   Kérdéseire két válasz létezik. Az egyik technokrata, amely szárazon azokra a jogszabályhelyekre vonatkozik, amelyek kötelezően előírják, hogy mindenkinek egyformán tagnak kell lenni és fizetni kell a hozzájárulást. Erről bővebben itt is olvashat: https://erdicsatornazas.hu/mit-mond-az-alkotmanybirosag-a-kotelezo-tarsulati-tagsagrol/

   Itt szeretném felhívni a figyelmét, hogy a társulat nem kényszeríti, hogy tagja legyen. A törvény egész egyszerűen azt írja elő, hogy mindenki tag, akik olyan ingatlannal rendelkezik, amely érintett a csatornázásban. Tehát Ön a törvény erejénél fogva tag, nem a társulat kényszeríti, hogy tag legyen. Szintén a törvény erejénél fogva minden tagnak kötelessége a hozzájárulás megfizetése. A korábbi hasonló törvényben nem volt kötelező a tagság, “csak” a fizetési kötelezettség állt fenn. akkor – jogosan – sokan azzal a panasszal éltek, hogy bár fizetni kötelező, de nem vehetnek részt tagként a döntések meghozatalában. Ekkor került bele a törvénybe az a passzus, hogy mindenki, aki érintett, automatikusan taggá válik.

   A másik, amely szerint a csatornázásban való részvétel egy közös döntés következménye. Az érintettek több, mint 72%-a már az alakuláskor úgy nyilatkozott, hogy szeretné ebben a formában a csatornázást és vállalja a megfizetést. Gondolom egyetértünk, hogy akkor a fennmaradó résznek is el kell fogadni a közel 3/4-es döntést (azóta egyébként már meghaladta a 85%-ot a fizetők aránya).

   Akik akkor elkezdték a fizetést, azok kisebb – havi 2.605 Ft-os – részletekben fizetik 2008 óta. Így vélhetően nem volt akkora teher. Mindenkinek volt lehetősége ilyen havi részletekben fizetni a hozzájárulást, erre többször felhívtuk az elmúlt két és fél évben a figyelmet.

   Azt tapasztaljuk, hogy az ingatlan adásvétel esetén be szokták számítani nagyon sokszor a befizetett hozzájárulás értékét. Ez ugyanis egy vagyoni értékű jog: aki tagja a társulatnak és be is fizette a hozzájárulást, az külön csatlakozási díj nélkül csatlakozhat a kiépülő hálózatra. ennek értéke van. Még egy üres telek esetén is értéknövelő tényező az, ha csatornázott utcában van. Tehát érdemes befizetni, mert ezáltal az ingatlan értéknövekedésébe fektet be.

 3. Anyácska szerint:

  Tisztelt Simó Károly!
  Köszönöm a gyors válaszát!
  Értem Én, hogy mindenféle okos jogszabály létezik arra, hogy fizetni kelljen. Ha jól tudom, régen ez úgy működött, ha vettem egy telket, vagy adva volt, de építkezés mellett döntöttem, csak akkor kellett a rákötésért fizetni, ha ténylegesen megtörtént a rákötés, tehát használatba vettük az ingatlant. Az, hogy az utcában ezt megelőzően ott volt a csatorna az egy dolog volt. Ezért is fizettek többet a szennyvízszippantásért azok a tulajdonosok, akiknek lehetőségük lett volna rákötni a rendszerre, de valamilyen okból azt nem tették meg.
  Egyszóval, részemre ezek a magyarázatok nem meggyőzőek és továbbra is igenis kényszerhatásuk van! Az jó, hogy értéknövelő, de egyelőre a telkek érték alatt eladhatóak, nem hogy még ilyen összegekkel emeljük az árát.

  Hangsúlyozza, hogy aki befizette a hozzájárulást, annak külön csatlakozási díj nélkül lehet csatlakoznia a rendszerre. Még szép, egyébként mire fizette volna a nem kevés pénzt?
  Tapasztalatom szerint Érd más területein, ahol már van csatornarendszer, ott sem kellett az üres, használaton kívüli telkek esetében rákötési díjat fizetni!!!!
  Más, lakóbarát városokban pedig ezeket a költségeket az Önkormányzat oldja meg egyedül. Na persze csak akkor, ha a város vezetés megfelelően gazdálkodik a városban lakók pénzével. Itt Érden meggyőzik a lakosokat, hogy az ingatlanadót is azért kell fizetni, hogy ezzel hozzájáruljanak a város fejlődéséhez. Kérdezem Én, hogy a dolgozó emberek adójából kapott pénzt mire fordítják? Mindenesetre az életünkhöz elengedhetetlen sétáló utcánk lesz!!!! De tudom, hogy ez nem ide tartozó téma, ezért nem feszegetem tovább.
  Érd lassan már nem élhető város kezd lenni, nem csoda, hogy a környező városok, községek sokkal jobban fejlődnek!
  Üdvözlettel

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt “Anyácska”!

   Válaszából ezt mindképpen szeretném pontosítani: “Ha jól tudom, régen ez úgy működött, ha vettem egy telket, vagy adva volt, de építkezés mellett döntöttem, csak akkor kellett a rákötésért fizetni, ha ténylegesen megtörtént a rákötés, tehát használatba vettük az ingatlant.”

   Nem, ez nem így volt régebb sem! Már nagyon régen a törvény előírja, hogy minden olyan ingatlan tulajdonosa, amely érintett a csatornázásban, egyformán be kell fizesse a hozzájárulást az építéskor. Tehát nem csak akkor, ha rákötöttek, hanem akkor, amikor épül.

   Gyakorlatban előfordult, hogy a beruházáskor nem fizették be, csak később, az építkezéskor. Elfelejtették vagy félreértették. De időközben az akkori társulat megpróbálta behajtani és időközben hozzáadódtak a késedelmi kamatok is!

   Ahol már van csatorna, pontosan azért nem kell rákötési díjat fizetni, mert már megfizették az építéskor az érdekeltségi hozzájárulást. Ha ez mégsem történt volna meg, vagy nem olyan mértékben (pl. a telket megosztották és korábban csak egy egység után volt megfizetve), azután a helyi önkormányzati rendelet szerint 350.000 Ft/egység hozzájárulást kell megfizetni a rácsatlakozás feltételeként.