Dolgoznak a felmérők a városban

Mint ismeretes, 2009 augusztus 1-én elkezdődött az érdi csatornázási program. A kiviteli tervek készítésére korábban kiírt közbeszerzési eljárás lezárult és elkezdtek dolgozni a részletes kiviteli terveket készítő tervezők. Többen érdeklődtek, hogy mi a célja a most zajló felmérésnek, mi az, amit érdemes tudni? Ezekről beszélt  Kovács Zoltán, a kiviteli terveket készítő konzorcium megbízottja az Érdi Újságnak.

Kérjük, ha kérdése van, írja meg hozzászólásban vagy küldje el emailben a muszak@erdicsatornazas.hu címre!

Milyen célból készül a felmérés? Korábban nem készültek már el a tervek és engedélyek?
A jelenlegi felmérés célja, hogy a bekötések helyét a kiviteli terveken a valóságnak ? lehetőségnek ? megfelelően határozzuk meg. Ezt egyeztetni kívánjuk az ingatlan tulajdonosokkal, megbízottakkal. Ezért járjuk a várost, és ebben a munkában kérjük a lakosság együttműködését.
Az engedélyes tervek már évekkel ezelőtt elkészültek, azóta azonban sok mindent megváltoztatott az élet. Hiszen az évek alatt sok ház épült, fejlesztések történtek, telekalakítások, építkezések történtek. Sőt, ha csak a fák növekedtek meg azóta, az is befolyásolja a bekötések helyét.
A most készülő kiviteli tervek azok a részletes tervek, amely magassági szinteket is tartalmaznak, és a bekötések helyét, amelyről majd a kivitelező az anyagkigyűjtést el tudja végezni, illetve a földmunkát a megfelelő helyen és mélységben tudja majd kivitelezni.

Többen jelezték, hogy speciális az ingatlanuk helyzete, szakértőre van szükség. Meg lehet oldani?
Ez a munka alapvetően képzéssel, betanítással elvégezhető. Minden egyes ingatlan felmérése mérnöki óradíjjal meglehetősen magas költséggel járna. Az egyszerűbb eseteket olcsóbb bérezésű diákok, vagy beugró érdi és környékbeli munkatársak mérik fel. Ott ahol szükséges, a felmérési jegyzőkönyvekre ráírják, hogy “műszeres mérést”, vagy “mérnök helyszíni felmérését igényli” és ilyen esetben kimennek és részletesen felmérik.

Ez a felmérés azt is jelenti, hogy egyúttal felmérik és megtervezik a belső bekötést is?
Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy a szennyvíz az ingatlanból megtisztítva a Dunába eljusson, több szakasz megépítése szükséges. A legnagyobb része ennek a közös beruházásban történik: ez a tisztítókapacitás és az utcai csatornahálózat, valamint az erre rácsatlakozó bekötővezeték. Ez a kerítésen legfeljebb 1 méteren belül elhelyezett házi bekötő aknáig tart. Erre fizetik a társulati tagok a hozzájárulást az önrész megteremtéséhez és erre adja az EU a támogatást.

A belső csatorna építése – a háztól a házi bekötő aknáig ?azonban a tulajdonos feladata. Nem része a közös nagy városi beruházásnak, ezért azt mi nem tervezzük meg. Ezt a részt a tulajdonos jogosult megterveztetni, megépíttetni vagy akár saját maga megépíteni.

A mostani belső csatorna várható nyomvonalát csupán azért jelöljük a jegyzőkönyvön, hogy azokat összesítve tudjuk, hogy mekkora lesz az anyagszükséglet. Remélhetőleg a nagy tételben vásárlással az anyagokra is lehet majd mennyiségi árkedvezményt elérni a lakosság számára a kereskedőknél.

Hogyan dolgoznak a felmérők? Hol lehet ellenőrizni, hogy valóban a program keretében jöttek?
A felmérők a kiképzés után próbaidővel kezdenek, igazolványt kapnak, amely a nyakukban hordanak. Semmilyen díjat nem számolhatnak fel és ellenszolgáltatást nem fogadhatnak el. Kérjük, ellenőrizzék a jogosultságukat, majd lássák el őket információkkal, hogy a felmérés alapján helyesen készítsük elő a kivitelezést. Kétely esetén hívják az 521343-es telefonszámot.
A felmérőknek a következő feladataik vannak minden ingatlan megkeresésekor:
1.ingatlan azonosítás: hrsz, telek, tulajdonos, ház bejelölése, méretei, ha nincs a rajzon
2.utcai bekötőakna kiválasztása és bejelölése (átfolyós vagy bukó akna)
3.ház fekvése miatt eldöntendő, gravitációs lesz-e a belső csatorna, vagy átemelő kell?
4.belső csatorna nyomvonal berajzolása, fordító- és egyesítő aknák száma,
5.jegyzőkönyv készítése

A felmérők háromszor kísérelik meg felvenni a kapcsolatot. Sikertelen próbálkozás esetén egy értesítőt hagynak (telefonszámmal) és a visszatérési időpont megjelölésével. Ha ennek ellenére nem sikerül találkozni az illetékesekkel, azt követően egyoldalúan, műszaki becsléssel jelöljük a jegyzőkönyvre a bekötő akna helyét (pl üres telkeknél).

Milyen területek vannak soron? Milyen ütemezésben dolgoznak?
Napi 300 ingatlan felmérését tervezzük, de még nem értük el ezt a szintet. A RÁVNA területe volt az első, majd egy ligeti utcát is teszteltünk a rendkívüli terepviszonyok miatt. Parkvárosból indultunk, most az M7 fölötti utcák vannak soron. Ha végeztünk, akkor jövünk a városközpont felé, déli irányba.

Mit tegyen az, aki nem volt otthon amikor keresték? Hol érdeklődhet bővebb információkért?
Érdeklődhet a Csatornázási irodában Érden az Alispán u 8 szám alatt, e-mailben a muszak@erdicsatornazas.hu címen vagy telefonon. Ha nem volt otthon, de találkozott az értesítéssel, akkor a rajta jegyzett felmérőt hívja először, aki besorolja az újra látogatást. Ha már leadta, akkor az ingatlantulajdonos az irodában tekintheti meg a javasolt megoldást, amelyet október hó 1-ig kérésére javítunk, és még át tudunk vezetni a tervdokumentációra.

Comments Closed

Hozzászólás

az “Dolgoznak a felmérők a városban”
 1. Dr. Szép Ferencné szerint:

  Üdvözlöm Önöket !
  Kérdésem a következő:
  Aki hegyoldalban lakik ,ezáltal a telke lejtős, vagyis valószínű átemelőre lenne szükség ,az kinek a költségére megy ?
  Remélem nem az ott lakókat sújtják ezzel !?
  Várom válaszukat !
  Dr. Szép Ferencné

Visszakövetések

Ellenőrizze ások mit mondanak erről a bejegyzésről
 1. Műszaki fórumok a belső bekötésekről…

  Az elmúlt napokban két, műszaki jellegű fórumot is tartottunk a csatornázási programmal kapcsolatban. Az egyikre azokat vártuk, akik vállalkozóként szeretnének részt venni a projektben: tervezők, kivitelezők. A másik fórum az érintettek, a csatorna-bek…