Helyszíni ellenőrzés: minden rendben

Helyszíni ellenőrzést tartottak múlt héten az érdi térségi szennyvíz projekt kapcsán a beruházást lebonyolító Érd és Térsége Társulásnál. Az ellenőrzést a pályázatban közreműködő szervezet, a Vidékfejlesztési (volt Környezetvédelmi és Vízügyi) Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága végezte. Ennek részleteiről kérdeztük a Társulás illetékes munkatársát.

-Milyen célból végezték a helyszíni ellenőrzést?

Az EU-s projektek esetén rendszeresen ellenőrzik a projektgazdákat a helyszínen a projekt megvalósítása során. A szabályok szerint ilyenkor azt vizsgálják, hogyan halad a projekt, minden rendben van-e, hogyan dokumentálja a projektgazda az előrehaladást, hogyan teljesíti vállalásait. Mivel az érdi projekt elkezdődött, ezért mostantól rendszeresen ellenőrizni fogják. Különösen igaz az azért is, mert az érdi projekt országosan a legnagyobb értékű projekt és kiemelt figyelem fordul úgy a minisztérium, mint Brüsszel irányából felénk.

-Milyen megállapításokat tettek az ellenőrök?

Mindent rendben találtak a vizsgált dokumentációk tekintetében. Most elsősorban az esélyegyenlőségi és fenntarthatósági követelményeknek való megfelelést vizsgálták. Felhívták a figyelmet, hogy szigorúan teljesíteni kell minden ilyen irányú vállalást. Ez például azt is jelenti, hogy Érd esetében el kell majd készíteni a Local Agenda 21 programot.

-Mit jelent ez a program?

A „fenntartható fejlődés” jegyében szerveződött az 1992-ben Rio de Janeiróban megtartott Környezet és Fejlődés ENSZ konferencia. Fő dokumentumának az Agenda 21 (Feladatok a 21. századra) 28. fejezete foglalkozik a Local Agenda 21-el (LA21), vagyis a fenntarthatóság lokális programjával. A fenntartható fejlődés, mint alapkövetelmény az 1997-es EU csúcson Amszterdamban az integráció alapelvei közé is bekerült, sőt ennek szellemében módosították az 1958-as Római Szerződést is, amely az Európai Közösségek jogi alapját adja.

A fenntarthatóság lokális programja társadalom-, és környezetközpontú program, de nem azonos a környezetvédelmi programmal, tekintettel arra, hogy a LA21 a fenntartható fejlődés, a társadalom-természet-gazdaság komplex rendszerét foglalja magában. A fenntarthatóság lokális programja maga a gondolkodásmód, gazdálkodási mód, életforma, életmód és a politikai kultúra, amelyet a fenntartható fejlődés elve hat át. A megvalósítás az érintett helyi társadalmi és gazdasági szereplők aktív részvételével lehetséges.

-Milyen jelentőségük van ezen kritériumok teljesítésének?

Egy EU-s pályázat esetén nem csak azt kell vállalni és teljesíteni, hogy határidőre, megfelelő minőségben és költségkeretek közt elkészül a munka, hanem azt is, hogy eközben a projektgazda és a közreműködők hozzájárulnak az EU szinten kitűzött fenntarthatósági célok teljesüléséhez. Többször, több helyen felhívták a figyelmet, hogy komolyan kell venni ezen mutatók teljesülését, mert nagyon szigorúan ellenőrzik!


Comments Closed

Hozzászólások lezárva