Hogyan dönt Brüsszel a nagyprojektekről?

Most olvasom, hogy a decemberben Brüsszelbe kiküldött nyíregyházi csatornázási projekt másfél-két hónap múlva már megkaphatja a brüsszeli jóváhagyást. A korábban kiküldött békéscsabai csatornázási projekt pedig már az értékelés utolsó szakaszában van.

Ezek jó hírek, ugyanis úgy tűnik,valóban igyekeznek az EU-nál is a lehetős leggyorsabban a végére járni a nagyprojekteknek, beválik a hazai szakemberek korábbi „jóslata”, miszerint várható, hogy fölgyorsul a döntéshozatal.

A nagyértékű projektek esetében az eljárásrend a következő:

1. A projektgazda (Érd esetében a három önkormányzat által alakított társulás) benyújtja a pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ). Az NFÜ értékeli a pályázatot, majd a döntésre a kormány elé terjeszti. Ez általában a pályázat befdásától számítva 120 nap alatt meg kellene történjen. Az azonban elő szokott fordulni (a tavaly sokkal ksiebb projekteknél is előfordult), hogy a határidőket nem tartják be, pár hónap csúszás előfordulhat.

Az érdi projekt jelenleg ebben a szakaszban van.

2. A kormánydöntést követően (kb. 1-2 hónap előkészítés után) a projektgazda és az NFÜ képviselői aláírják a támogatási szerződést. E támogatási szerződés azonban csak akkor lép hatályba, ha azt Brüsszelben az EU Bizottság is jóváhagyta. Ezért el kell küldeni Brüsszelbe.

3. A brüsszeli értékelési folyamat elvileg három hónap, de mindig szoktak tisztázó kérdések érkezni, amelyek elvileg “megállítják az órát”. Ezért reálisabb a 4-5 hónapos értékelés.

Mindezeket figyelembe véve, ha a kormány május-júniusig meghozza a támogatásról szóló döntést, év végére meg lehet Érd esetében a jóváhagyás.

Az elején említett többi projekt életútját nézve reálisnak tűnik.

Update: Azóta már kiderült, hogy jóvá is hagyták a békéscsabai projektet.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva