Illeszkednek a környezetbe az átemelők

A csatornahálózat fontos elemei az átemelők, amelyek egy-egy kisebb vagy nagyobb területen összegyűjtik az ingatlanokról a szennyvizet és a terepviszonyok okán továbbítják a hálózatban a szennyvíztisztító irányába. Nemrég kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban, a részletekről Kovács Péter Barnát, a projekt vezetőjét kérdeztük.

-Az érdi szennyvíz-csatorna hálózatban hány köztéri átemelő lesz?

A tervek szerint 72 új átemelőt fogunk építeni a három településen, valamint 20 darab -már meglévő- átemelő rekonstrukciója is szükséges ahhoz, hogy megfelelő paraméterekkel tudjon működni a hálózat.

Nagyon sok köztéri átemelőt azért terveztek be, hogy egy-egy „mélyedésben” levő utca alsó részén levő ingatlanokról fel lehessen nyomni a fő gerinchez a szennyvizet. Érden sok ilyen utca van, ahol mondjuk az utca két vége egy-egy nagyobb forgalmú utca és az utca közepén levő házak fele lejt. Ilyen környékek pl. az Iparos és Szövő utcák között vagy a Lőcsei úttól Nyugatra vannak. Sokszor csak néhány – 5-6 ház – kiszolgálására kell ezt megépíteni.

-Mit jelent a környéken lakóknak egy ilyen átemelő?

A kisebb átemelők teljesen zárt rendszerűek, semmilyen szag- vagy zajhatás nem észlelhető, már pár méteres körzetben sem. Ezek akkreditált, ellenőrzött eszközök, viccesen szokták mondani, hogy „akár az ablak alá is telepíthetők”.

A nagyobb öblözeteket kiszolgáló, nagyobb teljesítményű köztéri átemelők esetén is biztosítható az, hogy a környéken levők – normál működés során – semmit ne vegyenek észre a működésből. A szaghatás kezelése is ma már teljesen megoldható, erre ki fogunk írni egy tendert. Vegyi és szabályozó eszközökkel a szakemberek képesek elérni azt, hogy az adott hálózat adottságait figyelembe véve teljesen semleges legyen a környéken élőknek.

-Ki építi az átemelőket? Egyszerre épülnek a hálózattal?

Az átemelőket egy külön tender keretében írjuk ki, ugyanis ez egy speciális tudást és szakértelmet igénylő terület és az az érdekünk, hogy ha a hálózatot több kivitelező készíti is, az átemelők egységes gépészettel és távvezérlő berendezésekkel készüljenek el. Várhatóan az átemelők fognak a leghamarabb megépülni, hogy mire a hálózat kiépül, már legyen hová csatlakozni.

-Mit kell még tudni a laikusoknak az átemelőkről?

A közbenső átemelők hosszabb nyomócsöveken keresztül egy nagyobb keresztmetszetű gravitációs gyűjtőcsatornába kötnek, vagy a végátemelők közvetlenül a tisztítótelepre. Szaghatás elsősorban ott keletkezhetne, ahol a nyomócső beleömlik a gravitációs csatornába. Azonban ezeket a fogadó aknákat szűrőkkel látjuk el, tehát itt is megoldott a szaghatás-kezelés.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva