MTV-Az Este c. műsor a támogatási szerződés aláírásról

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter 2009 szeptember 1-én ünnepélyes keretek közt átadta az aláírt támogatási szerződést a három társult település polgármesterének.

Az Este 2009 szeptember 1-i műsora

A műsorvezető: NIKA GYÖRGY

Mv.: – Ötször több csatornázott ház lesz Érden, és a környékén a szennyvíztisztító és elvezető rendszer bővítése és újjáépítése után. A környéken most az országos átlag alatti a csatornázottság, alig 30%. Ez a jövőben egy több mint 30 milliárdos beruházás után 95%- lehet. 80 ezer ember élhet jobb körülmények között.

R.: – Ha látszani nem is látszik, mert jókedélyű emberekről van szó, azért higgyék el éreztük. Nem könnyű szennyvíztisztító telepen dolgozni. Itt pl. meleg is volt, a munkának még szaga is. És egy másik munka. Rokon az előzővel, szintén nem könnyű végezni. De, amíg a telepen egyre több lesz a munka, mert korszerűsítik, és bővítik Fülöp Sándor vállalkozó vélhetően kevesebb szippantós feladatot kap majd. A magyarázat, hogy Érden, Tárnokon, Diósdon a tervek szerint bővül a csatornahálózat is.

Lanku Ildikó, ügyvezető igazgató, Érd és Környéke Víziközmű Kft.: – A csatornázottsági cél az 90%-os.

R.: – Az Érd és Környéke Víziközmű igazgatója azt magyarázza, hogy miért kell a csatorna. Hogy nemcsak az emberek komfortérzete és a tisztább Duna miatt.

L.I.: – Végig fentről a domborzati viszonyokat tekintve a felső területekről, a szennyvíztárolókból szivárog a talajba a szennyvíz. És folyik le a legalsó területen lévő Duna-parti jó vízbázishoz.

R.: – Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a csatornázással megszűnhet a kerti emésztők miatt korábban kialakult talaj és ivóvízbázis-szennyezés. És ezzel együtt megszűnhet az igény Fülöp Sándor már bemutatott munkájának egy részére is. Pedig nem tévedés, a munkát ezzel a XXI. századi szippantós autóval végzi, és bár ismeri a csatornafejlesztés tervét, bizakodik.

Fülöp Sándor, vállalkozó, Fülöp 2004 Kft.: – Ez való igaz, hogy nem jó hír, de én úgy gondolom, hogy ilyen-olyan dolog miatt, domborzati viszonyok, vagy bármi miatt a területnek az adottságai miatt gondolom, hogy mindent úgy sem fognak tudni becsatornázni. És ezáltal még mindig egy-két család ebből meg fog élni.

R.: – Haladó gondolkodóként még irányváltást is fontolgat. Fő profilként csatornatisztítást. Hiába gyerekkora óta ismeri a területet.

F.S.: – Az az igazság, hogy ez apáról-fiúra, mert az édesapám kezdte el ezt annak idején még a vállalatnál dolgozott, a  70-es években ment oda.

R.: – Fülöp Sándor nem az egyetlen szippantós, akinek azon kell törnie a fejét hogyan tovább. Több nagy csatornaberuházás volt és lesz is Magyarországon. Az elmúlt hét évben újabb  700 ezer lakásban tudják már milyen, ha nem az emésztőbe, hanem csatornába folyik a szenny.

Mv.: – Itt van velünk Szabó Imre, környezetvédelmi miniszter és T. Mészáros András, Érd Fideszes polgármestere, jó estét kívánok uraim! Ugye most önök azért ülnek egymás mellett, mert a mi koreográfiánk szerint általában, akik ugyanazon a nézeten vannak, azok egymás mellett ülnek. Ez most egy ilyen sikertörténet, a kormány és egy ellenzéki település együttműködésében? Vagy pedig még ne mondjuk ki azt, hogy igen, hiszen Brüsszelben még nem bólintottak erre rá és a 4-es metró példája most nagyon kísért.

Szabó Imre (MSZP) környezetvédelmi miniszter: – Hát azért szerencsére ez a nagyberuházás ez sokkal, de sokkal jobb állapotban és helyzetben van, mint a 4-es metró. Nem akartunk mi hazárdírozni azzal, amikor ma a szerződéskötést, amit a polgármester úr és a lebonyolító szervezet és a kezelő szervezet képviselői aláírtak, én átadhattam polgármester úrnak, hanem úgy ítéltük meg, hogy a fennmaradó kérdések, amelyekre még válaszolnunk kell Brüsszel felé olyan egyértelmű választ tudunk adni ezekre a kérdésekre, hogy nyugodt lélekkel elindíthatjuk ezt a beruházást, úgy egyébként pedig nincs se kormánypárti, sem ellenzéki szennyvíz, mint ahogy nincsen se kormánypárti, se ellenzéki szennyvízkezelés.

Mv.: – Ez a pénznek nincs szabad, ezt szoktuk mondani.

Sz.I.: – Egy közös felelősség van, hogy ezzel a nagyon komoly problémával nekünk szembe kell nézni és ezt meg kell oldani.

T. Mészáros András (FIDESZ) polgármester, Érd: – Valószínűleg igaza van a szerkesztő úrnak, a pénznek nincs szaga, de ha itt ez a szennyívíztisztító sikeresen megvalósul, illetve a csatornázás sikeresen megvalósult, akkor Érden, Tárnokon és Diósdon másnak sem lesz szaga hála istennek, legalábbis nem olyan, ami szennyezné a környezetet. És valóban nem lehet sem Fideszes, sem szocialista vagy akármilyen más pártbeli módon csatornázni. Egy projektet vagy jól készítünk elő vagy rosszul készítünk elő. És itt..

Mv.: -..de azért sokszor megfogalmazzák azt a vádat a kormánnyal szemben, és ez lehet, hogy aztán tényleg nem politikai vád, egyszerűen csak egy technokrata vád, hogy tudniillik az uniós pénzek lehívásával, a hozzájutással nem lehet az időt tartani, nem jönnek meg a pénzek időben, beragadnak a vállalkozások.

T.M.A.: – Biztos vannak ilyen tapasztalatok is, mi még nem tartunk ott hála istennek, hogy ezt tapasztaljuk. Mi azt tapasztaljuk, hogy elindult két évvel ezelőtt egy munka ezt a munkát szakértők összefogásával, a helyi lakosok összefogásával a minisztérium, tehát a bürokrácia összefogásával olyan szintre tudtuk vinni, hogy két év után valóban a miniszter úr át tudta nekem adni az aláírt szerződést és ennek tudunk közösen örülni.

Mv.: – És mikor fog kijönni először egy ilyen tiszta vízcsepp erről a rendszerből?

T.M.A.: – A terveink szerint kb. október közepén, október végén megérkezik az
EU-s teljes mértékű  100%-os jóváhagyás, akkor fogjuk tudni kiírni a különböző közbeszerzési pályázatokat, mert itt azért arra is figyelni kell, hogy a közbeszerzés az egy nagyon fontos rész.

Mv.: – Ez már helyi szinten történik? Tehát ez..

T.M.A.: – Helyi szinten, de minőségbiztosítási ellenőrzéssel, tehát mind a minisztérium, mind pedig az erre feljogosított szervek ellenőrzik azt a kiírást, amit mi összerakunk a szakértők segítségével. És megfogalmazunk. Ez reményeink szerint kb. jövő márciusra a közbeszerzési pályázatok eredményét ki tudjuk hirdetni, elindul a szennyvíztisztító fejlesztése, majd egy kicsivel ütemesen késve el fog indulni a hálózatfejlesztés is.

Mv.: – És mi az önök feladata, mint szakminiszternek például mostantól?

Sz.I.: – Nekünk együtt kell működnünk. Mi együttműködésre vagyunk ítélve.

Mv.: – hát azt senki sem bánja.

Sz.I.: – Így van, és figyelnünk kell, hogy minden úgy valósuljon meg, mint ahogy az a szerződésben rögzítésre került. Utófinanszírozásról van szó, nagyon szigorú eljárási rendnek kell megfelelni,  a pályázat lebonyolításakor, illetve a közbeszerzés után is, és ezt követően a beruházáskor is. Nekünk egy közös felelősségünk van, itt a fővárosi szennyvíztisztító művel együtt több százezer liter szennyvíz ömlött eddig a Dunába, 40-50%-os tisztítottsággal, ez most 95%-ra fog növekedni és az élő Duna-projekt, amely az Európai Unió egy kiemelt projektje, tehát nem csak mi Magyarország veszünk részt benne, így válik itt nálunk egy megvalósuló projektté, hiszen újra olyan minőségű víz lesz egy-két éven belül a Dunában, aminél nyugodtan birtokba vehetjük, nyugodtan fürödhetünk benne, a gyerekeinket beengedhetjük a vízbe, mind az ökoturisztika, mind a rekreáció területén birtokba tudjuk venni újra a régiónk főutcáját, a Dunát, reményeim szerint egészen Visegrádtól le egészen az országhatárig.

Mv.: – Polgármester úr, Érd hatalmas területű város, ugye?

T.M.A.: – 64 nkm.

Mv.: – Tehát nem kis településről van szó, nagyon népszerű az agglomerációban. Egy ilyen beruházás mennyiben növeli meg Érd értékét, tehát az ott lakóknak a használati értéke, akár az ingatlanok értéke?

T.M.A.:- Érd jelen pillanatban is nagyon értékes, hiszen minden évben 1000-1300 ember költözik be a városba, 2007-ben 729 gyermek született, és kb. 100-150 gyermek pedig a szülőkkel együtt, akik beköltöztek, költöztek a városba, úgyhogy én azt gondolom, hogy ez egy fiatal város. 35 év alatt van az átlag életkor a városban, egy nagyon dinamikusan  fejlődő, mondhatnám azt is, hogy Érd óhatatlanul sikerre van ítélve.

Mv.: – Lesz pénze a városnak arra, hogy ezt az ütemtervet, amit ketten vázoltak fel, tartsa? Hiszen utófinanszírozásról van szó, tehát akkor a pénzt meg kell előlegezni.

T.M.A.:  Nézze, a tanulmány, tehát a megvalósíthatósági tanulmány kitér erre is. Van egy önerő rész, ez a teljes projekt esetében 6,9 milliárd Ft., ebből 5,4 milliárd Ft jut Érdre. Ennek 90%-át az úgynevezett érdekeltségi hozzájárulásból állítjuk elő. Nagyon gyors idő alatt, nagyon rövid idő alatt  a lakosok vállalták azt a felelősséget.

Mv.: – Jó, világos, én azt gondolom, hogy ez minden lokálpatriótának kötelessége.  Még egy kérdésem van és egy mondatom a miniszter úrhoz, hogy tudniillik mikor érjük el az európai szintet csatornázottságban? Egy évszámot mondjon.

Sz.I.: – 13 évégre 90%-os lesz Magyarországon is, 70%-ról 90%-ra növeljük és ez azt jelenti, mint ahogy itt is elhangzott, hogy 700 ezer új bekötés fog megtörténni.

Mv.: – Uraim, köszönöm szépen, hogy eljöttek.