Kezelik a szaghatásokat is

A szennyvízkezelés során, amikor egy új rendszer kiépül, sokszor felmerül az a kérdés, hogy az új, kiépülő művek esetén hogyan biztosítható a környezettel való harmonikus együtt létezés, azaz, hogy a szagok tekintetében ne romoljon a helyzet az eddig tapasztaltakhoz képest. Ez érthető is, hisz alapvetően az óriási értékű beruházás arra irányul, hogy javuljon az itt élők életminősége. Erre keresték és találtak megoldást a programot tervező szakemberek az érdi térségi szennyvízprogram kiépítése során is.

A hálózatban elvezetett szennyvíz kellemetlen szaghatásának kezelésére egy olyan tendert készítettek elő, amely arra irányul, hogy csak és kizárólag ezt a feladatot megoldja. Ez azt jelenti, hogy nem szabják meg, hogyan legyen az kiépítve a védekező rendszer, hanem átadják a tender nyertesnek a hálózatot és arra kérik fel, hogy mérje végig a rendszert és ahol kellemetlen szaghatás van, avatkozzon be és oldja meg. Tehát a kész rendszert mérve fogja megtervezni és kialakítani a védekezést. Szakemberek szerint ez a legbiztosabb módszer.

A megoldás mérésére a következő szempontok alapján kerül majd sor. A szagcsökkentés szempontjából megfelelőnek tekinthető az a megoldás, amelynek során a szagcsökkentő berendezésből, rendszerből kilépő, kezelt, szagtalanított levegő szaga nem környezetidegen, szagának jellege már nem jellemző a szagcsökkentő berendezésbe, rendszerbe belépő szagszennyezett levegő szagára (pl. megszűnik a szagcsökkentő berendezésbe, rendszerbe belépő szagszennyezett levegő penetráns, zavaró szaga, a szagcsökkentő berendezésből, rendszerből kilépő, kezelt, szagtalanított levegő pl. biofilter esetén a biofilter töltetére jellemző szagú). Ezen túlmenően mérik majd a a szagcsökkentő berendezésből, rendszerből kilépő, kezelt, szagtalanított levegőt és ennek során teljesülnie kell a szakmailag elfogadható paramétereknek is.

A hatásfok tesztelésére két módszert is alkalmaznak majd. Az első a műszerrel mérés, amely során bizonyos anyagokat mérnek a bemenő illetve kijövő levegőben és vizsgálják az előírásoknak való megfelelést.

A másik, sokkal érdekesebb módszer az, hogy a szakmai szempontok alapján kiválasztott emberek segítségével, ú.n. „kiválasztott orr” segítésével vizsgálják a hatásokat. Ez azt jelenti, hogy az emberek szagolnak, akik között kell lennie különböző típusú és különböző szaghatásokra érzékeny embereknek, hogy meg lehessen vizsgálni, valóban minden követelménynek megfelel-e a rendszer.

A tender szakmai része elkészült, a minisztériumi minőségbiztosítás után hamarosan megjelenik a verseny felhívás az érdekelt vállalkozások számára a közbeszerzési szabályok szerint.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva