LTP számlakivonatok érkeztek újabb csoport társulati tag részére

Az OTP Lakástakarék-pénztártól (LTP) az éves számlaegyenleget a takarékoskodás első évének lezárása után kapja meg a társulati tag. Ezzel kapcsolatban a társulati tagnak semmilyen tennivalója nincsen, ezt azért kapja, hogy meggyőződhessen: minden pontosan úgy zajlik, ahogyan az a legelején el volt határozva.

Az LTP konstrukcióról ide kattintva olvashat egy rövid leírást.

Az LTP megtakarítási számlára való befizetés és az elszámolás a következőképpen zajlik:

Aki 2008 október hónapban fizette be az első részletet, annak ez az első megtakarítási hónapja. A „megtakarítási év” tehát 2009 október 30-án zárult. Aki később kezdte a takarékoskodást, értelemszerűen ennyivel később zárul a megtakarítási év és később kapja az elszámolást. Ezt követően az LTP elküldte az állami támogatás iránti igényt a Magyar Államkincstárnak és jóváírta a társulati tag számláján. Tehát ebben az esetben az LTP készített egy számlakivonatot, amelyen a következők szerepelnek:

Kiadások:

-számlanyitási díj (amelyet a legtöbb esetben az önkormányzat fizetett meg a társulati tag helyett, ezért az bevételként is megjelenik): 2.200 Ft

-a havi LTP számlavezetési díj (150 Ft/hó)

Bevételek:

-havonta 1.820 Ft megtakarítási rész

-a jóváírt állami támogatás és kamatok összege

A Társulathoz befizetett minden 2.605 Ft-ból havonta 1.820 Ft-ot utal át a társulati tag egyéni LTP számlájára (ez a megtakarítási betételhelyezés). Ez így van előírva a „Belépési szándéknyilatkozatban”, amelyet minden társulati tag a társulat szervezése során aláírt. A Társulatnál maradó 785 Ft legfőbb célja, hogy azt a finanszírozási (hitel jellegű) költséget ki lehessen fizetni, amely azért merül fel, mert a beruházás az LTP számlán összegyűlt összeget csak 2017-ben fogja megkapni. Azonban addig is ki kell fizetni a projekt során az önrészt, tehát ezt meg kell előlegezni egy banki finanszírozással. Erre készült egy pénzügyi terv, amelyben az is szerepel, hogy az „apránként” összegyűlő összeget a felhasználásig bankban gyűjtjük. Ez pontosan így is történik, minden egyes forinttal hiánytalanul el tudunk számolni és nyilvánosan be is számoltunk.

Vannak az irodán jelzések, hogy van, aki azt terjeszti a városban, hogy a 785 Ft havonta a társulat működési költsége. Ez NEM így van, az ilyen rémhírterjesztést határozottan vissza kell utasítanunk. A fentiekből világosan látható, hogy a befizetett összegek igen jelentős aránya hiánytalanul megvan a bankszámlán, a finanszírozási (kamat jellegű) költségre. Egy nagyon kis rész az, amely az ügyfélszolgálati iroda fenntartását, a tagok részére a csekkek legyártását és kiküldését, illetve a befizetéseknél felszámított banki költségeket fedezi.

Sokan érdeklődtek, hogy mi a funkciója a számlakivonaton feltüntetett 150 Ft-nak. Ez egy tervezett költség, pontosan így volt kiszámolva. Az LTP egy speciális bankszámla, ez pedig a számlavezetési díj. Tehát nem kell többet fizetni egyetlen forinttal sem a 2008-ban megállapított havi 2605 Ft-nál a csatorna érdekeltségi hozzájárulásért. Az LTP-s társulati fizetési konstrukció úgy volt kialakítva a társulat szervezése során, hogy számolt ezekkel a díjakkal. Tehát ezeket is figyelembe véve – rendszeres befizetés esetén – 2017-re az LTP megtakarítási számlán megképződik az az összeg, amelyet engedményezett a társulati tag a beruházás javára és amely szükséges ahhoz, hogy meglegyen a pályázathoz szükséges önrész.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva