Mennyi ideig tart az építés?

Kovács Péter Barnát, a Társulás munkaszervezetének vezetőjét, projektvezetőt kérdeztük néhány kérdésben.

-Korábban elhangzott, hogy a csatorna hálózat építési munkák során számolni kell azzal, hogy a haladási sebességtől függ a tényleges lezárás ideje egy-egy utcaszakaszon az építés-bontási munka miatt egy-egy ház előtt 10 munkanap, azaz valószínű két hét. Ezt hogyan kell érteni?

Kaptunk róla visszajelzést, hogy sokan úgy értették, hogy minden egyes ház előtt 10 munkanapot dolgoznak. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez félreértés, ez természetesen nem így van! Egy egész utcaszakaszra vonatkozik az említett időszak! Tehát nem egyetlen ház előtt dolgoznak ennyit, hanem egy-egy utcaszakaszon!

A csatornaépítés az esetek legnagyobb százalékában teljes útelzárás mellett történik.
A tényleges megbontott útszakasz a rendkívüli esetektől eltekintve két aknaköz hosszúságú. Egyik szakaszban bontanak, a másik szakaszban építenek és visszatöltenek. Ez így általában legfeljebb 60-70 m-es szakaszt jelent teljes elzárással.

Azt lehet mondani, hogy a haladási sebességtől függ a tényleges elzárás ideje. Átlagosan 6-7 m/nap mellett a teljes lezárás építés-bontási munka miatt egy-egy utcaszakaszon 60-70 m-re 10 munkanap, azaz cca két hét. Ez azt jelenti, hogy a két aknaköz előtti házak előtt az elzárás két hét. Ez nem jelenti azt, hogy amíg az utcában másik szakaszon van a teljes elzárás már akadálymentes lesz a helyzet, mert a tehergépkocsik, gépek mozgása, anyagszállítások miatt ott sem lesz könnyű a helyzet, de legalább járhatók lesznek.

-Múlt héten kapott nyilvánosságot, hogy a szennyvíztisztító bővítés és új teleprész építésére kiírt pályázaton nyertes vállalkozó 876 nap alatt vállalta a munkát. Ez mit jelent, mikorra lesz kész és használható a tisztító teljes kapacitáson?

A tisztítókapacitás bővítése két ütemben zajlik és az ezzel kapcsolatos munkálatok határidejében benne van a próbaüzem is. Ez azt jelenti, hogy először megépül egy új teleprész a jelenleg üzemelő mellé. Amikor ez kész van, akkor ez átveszi a most üzemelő teleprész terhelését, majd ezt követően elkezdődik a „régi” teleprész átépítése. Ezt követően a teljes telepen is zajlik majd a próbaüzem, ez is benne van a határidőben. Tehát a pályázatunkban vállalt határidő alatt lehetséges lesz az építés.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva