Mi a munkák pontos menete?

Nemrég érkezett egy kérdés a honlapon: Azt szeretnénk megtudni, hogy a munkáknak mi a pontos menete, milyen feladatok várnak ránk (pl. rákötések terveztetése, engedélyezése, stb.)?

A csatornaépítéssel érintett ingatlantulajdonos a következőkre számíthat:

– amikor az utcában elkezdik, kap egy értesítést a postaládába, hogy mikor kezdenek és kit lehet keresni a bekötés helyével kapcsolatban
– az építés technológiától függően:
– ha a bekötővezetékeket építik előbb, azaz még a gerinc építése előtt “beállnak az ingatlanra”. Ekkor otthon kell lenni és beengedni az ingatlanra a csapatot. Ennek időpontját célszerű az utcában a munkát irányító vezetővel egyeztetni. Legtöbbször ők keresik meg az ingatlantulajdonosokat, de ha valamiért ez nem megy, akkor érdemes elébe menni és megkeresni őt.
– ha a előbb a gerincet építik meg, akkor utána következik a bekötővezetékek építése az egyes ingatlanokra, az eljárás hasonló
– ezeket követően az utca még munkaterület (tehát ha sóder, föld, stb. marad az utcában, az nem ritka, annak oka van). A következő hetek-hónapok nagyon-nagyon nehezek, mert a fellazult föld miatt ha csapadékos az időjárás, akkor nagyon-nagyon nehéz a közlekedés. Ez valahogy ki kell bírni és ehhez sok-sok türelem kell…

– ekkor zajlanak a különböző próbák és ha valamiért nem jó a csatorna, akkor vissza kell menniük javítani, pótolni, stb.
– ekkor már el lehet kezdeni az ingatlantulajdonosnak a belső hálózat terveztetését (sőt, javaslom is!). Ha már az ingatlanon belül van a tisztítónyílás (csonk), akkor a kiépítést is!
– amikor a próbák megtörténtek, elkezdődik a műszaki átadás-átvétel (ez a legjobb esetben is a csatorna fektetéstől számított 3-4 hónap után van, de van olyan, hogy ennél is hosszabb a periódus)
– amikor üzembe van helyezve a csatorna, akkor írásos értesítést kap a tulajdonos, hogy ráköthet a hálózatra. Ezt megelőzően NEM SZABAD rákötni, mert az illegális használatnak számít. Ha korábban még nem tette meg, akkor érdemes a belső hálózat kialakítást elvégezni és rákötni a hálózatra.
– ez utóbbi tevékenységre 90 napon belül (az értesítés után) célszerű sort keríteni, mert ennyi a türelmi idő a talajterhelési díj tekintetében

 

Comments Closed

Hozzászólás

az “Mi a munkák pontos menete?”
 1. Bokor Attila szerint:

  Tiisztelt Simó Úr!

  A csatornaépitök a telken belül 1,5 m-re behozhatják a csonkot? Milyen kell legyen a mélység a telken belül? Gondolom 1,5 m lehet.

  Köszönöm válaszát

  Bokor Attila

 2. Kovács András szerint:

  Tisztelt Simó Úr!

  Van-e lehetőség arra, hogy a bekötővezetéket (csonkot) utólag lejjebb tegyék (max 50 cm-rel), ugyanis most az ingatlan talajszintjétől kb. 90.cm. mélyen van (szerintem a vízvezeték felett, ami tudomásom szerint nem megfelelő), ezért mire a csővezeték elér a házhoz (kifolyó csőhöz) az kb 15-20 cm-rel feljebb kerül. A szintkülönbség miatt elvileg átemelő kellene, de a 15-20 cm-ért nem szívesen ruháznék be az eszközre.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel:

  Kovács András

 3. Kovács András szerint:

  Tisztelt Simó Úr!

  A fenti problémám időközben megoldódott, hála a kivitelező korrekt hozzállásának, melyet ezúton is szeretnék megköszönni.

  Üdvözlettel:
  Kovács András