Mi a teendő ingatlan adásvétel esetén?

Ügyfélszolgálatunkon az utóbbi időben egyik leggyakoribb ügylet típus az ingatlan adásvétel nyomán történő átírás. Szeretnénk segíteni a társulati tagoknak, ezért az alábbiakban néhány praktikus tudnivalót olvashat ezzel kapcsolatban.

-A jogszabály és a Társulat Alapszabálya szerint mindaddig, amíg be nem jelentik az új tulajdonost, a régi tulajdonos szerepel a tagnyilvántartásban. Ez azt is jelenti, hogy ő köteles fizetni a hozzájárulást és ő nyilatkozhat az ingatlannal kapcsolatban. Ezért célszerű az adásvételi szerződést követően annak egy másolatát eljuttatni a Társulat ügyfélszolgálatára személyesen vagy postai úton (a vételi árat ki is lehet takarni, mert az nem releváns információ). A szerződés másolatának megérkezését követően az új tulajdonos kötelessége fizetni az érdekeltségi hozzájárulásból hátralévő összegeket.

-Javasoljuk, hogy a csatorna társulati tagságból eredő érdekeltségi hozzájárulás megfizetésével kapcsolatban az eladó és a vevő írásban rögzítsék az adásvételkor meglévő állapotot és azt, hogy kinek a feladata az esetleges további fizetés. Gyakorlatunkban találkoztunk olyan esetekkel, amikor az iroda előtt vitatkoztak az eladó és a vevő, hogy ki ígérte meg kinek, hogy mindezt rendezi. Volt, hogy szóban abban állapodtrak meg, hogy ezt az eladó rendezi, volt, hogy az eladó úgy emlékezett, hogy közölte szóban a leendő vásárlókkal, hogy nekik még fennáll a fizetési kötelezettség.

Mindezeket el lehet kerülni, ha adásvételkor írásban rögzítik a következőket:

-az ingatlan után mindösszesen 250.000 Ft érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettség áll fenn

-mennyit fizetett be eddig az eladó (részletekben vagy egyben) és mennyi fizetnivaló van még hátra

-a fennmaradó rész kinek a kötelezettsége (eladó vagy vevő vállalja ennek megfizetését)

Amennyiben az eladó LTP-s konstrukcióban fizetett, az szükséges, hogy az LTP szerződést megszüntessék és a vásárló köthet új részletfizetési szerződést. Tapasztalatunk szerint az a legpraktikusabb, ha az eladó és a vásárló fel tudják keresni közösen az ügyfélszolgálati irodát és akkor a leggyorsabban el lehet intézni minden papírmunkát, ami ezzel kapcsolatos.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva