Mikor lesz az én utcámban csatorna?

Természetes, hogy az érintetteket elsősorban az érdekli, hogy az ő utcájában mikor keződik az építkezés, mikor köthet rá leghamarabb a csatornára.Erről azt érdemes tudni, hogy az Érden  közel 17.500 ingatlan előtt a közcsatorna megépítése és rákötésánek ütemezése műszaki illetve gazdasági szempontok alapján történik. Pontos ütemezésről természetesen csak akkor lehet beszélni, ha lezárult a kivitelezésre kiírt közbeszerzés és a kivitelező elkészítette az ú.n. “organizációs tervet”.Ennek szempontjairól az alábbiakban olvashat:


1. Forgalomtechnikai szempontok
A városban és a községekben a közlekedés elfogadható legyen az Érden legalább 30 helyen Diósdon és Tárnokon legalább 4-5 helyen egyszerre folyó munkák ellenére.
A párhuzamos mellékutcák esetén egyidejűleg minden második utca bontható egy ütemben.
Lehetőség szerint a főútvonalak bontása előtt meg kell építeni a kiváltó mellékutca csatornáját és el kell készíteni a burkolat helyreállítását.
Speciális pontokon – ahol kerülő utak nem lehetségesek, szakaszolással és legfeljebb félpályás lezárások mellett lehet építeni.
Előre ki kell építeni azokat a gerincvezetékeket, amelyek nyomvonalán az építési forgalom számára jelölünk ki – kellő teherbírással – utakat.

2.Építés technológiai szempontok
A csatornát – nagyon indokolt kivételektől eltekintve – mindig a befogadótól kezdve kell építeni. Ennek megfelelően az egyes vízgyűjtőkön először az átemelő telep, a nyomóvezetékek, majd a gyűjtőcsatornák épülnek ki az átemelőktől indulva folyamatosan, végül a csatlakozó ágvezetékek. A csatornák gerincvezetékével együtt épülnek ki a telekhatárig a bekötővezetékek is azért, hogy az utcák a helyreállatással átadhatók legyenek a forgalomnak.
A talajvizes területeknél a vákuumos leszívást gazdaságosan a folyamatos építéssel, az egymás melletti utcák építésével praktikus végezni, ezért a talajvizes területeken a lehetséges mértékig tömbösen kell építkezni.

3. Vízkormányzási szempontok
Azokon a helyeken, ahol a kapacitás-bővítés feltételezi a befogadó vezeték megfelelő vízelvezető képességét, a befogadó gyűjtő szakaszokat kell megépíteni először. Ezek a szűk keresztmetszetek elsősorban a rekonstrukciós szakaszokban vannak – ezért a rekonstrukciós szakaszok rendszerint első ütemben épülnek.

4. A települések más beruházásai által megkövetelt építés
Azokon a helyeken ahol más beruházás során a burkolatépítés miatt kell a csatornát megépíteni, elképzelhető a 0. ütem is (az első ütem olyan része, amelyet kiemelve a nagy tömegű munkákból előkészítő jelleggel megépítünk).

A javasolt ütemezés lényege az, hogy első ütemben csak a forgalomtechnikai vagy vízkormányzási szempontból és a folyó beruházásokhoz kötődően kiemelt előkészítő típusú építések lesznek, ez a teljes beruházás kb. 5 %-a. Ezen területekre már a tervezés időszakában ? az engedélyezési tervvel egy időben, külön készülnek a tender kiírására alkalmas szintű tervek, és így a kivitelezés elindulhat 2009. évben.

A további, a program szempontjából nagytömegű építkezés 2010. évben indulhat. Az ehhez szükséges kiviteli terv szintű tendertervek elkészülése 2009. szeptemberéig várható és az ezt követő pályáztatás után – településenként bontva és a párhuzamos építkezéseknek megfelelő bonthatósággal ? az elnyert kivitelezőkkel a szerződéseket 2010. tavaszán köthetjük meg. A településeken minden vízgyűjtőn párhuzamosan indulnak a munkák.


Comments Closed

Hozzászólás

az “Mikor lesz az én utcámban csatorna?”
 1. Páva Ibolya szerint:

  Tisztelt Társulat!
  Szeretném megtudni – az ütemterv szerint -. hogy mikor kezdődik az /bontás/ építés. Esetleg a hivatalos tájékoztatási vonalon közzétenni ezt az ütemtervet, hogy minden Tag számára ismerté váljon és így kiküszöbölhető, hogy a Társulatnak egyenként kelljen erre válaszolni!

  Várom válaszukat: Páva Ibolya

 2. Ritter Ferenc szerint:

  Hol tart az Organizációsterv elkészítése és ennek folymán lehet e már tudni mikor indul el a kivitelezés a Kossuth l. utcán, a Vörösmarty M. és az Arany J. utcai közötti szakaszán.
  Válaszát elöre megköszönöm.

  Üdvözlettel

  Ritter F.

 3. Faragó Zsolt szerint:

  Tisztelt Társulat! Házam a Tárnoki-Hajnalka utca találkozásánál saroktelken fekszik. (Tárnoki út 27. sz.) A csatornázási felmérés során azt kértük, hogy a Tárnoki út felől érkező csatornára szeretnénk rákötni, mert a Hajnalka utca nekünk kivitelezhetetlen. Azt mondták semmi akadálya a Tárnoki úti rákötésnek, arra is fogunk. Közben a Hajnalka utcán már be is fejeződött a csatornázás. Előttünk kicserélték a gázvezetéket. Tőlünk (velünk szemben a páros oldalon) 8 házzal odébb (Tárnoki úti nagy kanyar a kolostornál) már csatornát fektettek. De mi és a szemben levő szomszédaink nem tudjuk, hogy hozzánk mikor érnek el a csatornával. Már az összes környező utcában végeztek. Tisztelettel érdeklődöm, mi mikor következünk. Köszönettel várom válaszát: Faragó Zsolt

Visszakövetések

Ellenőrizze ások mit mondanak erről a bejegyzésről
 1. Mikor lesz az én utcámban is csatorna?…

  Természetes, hogy az érintetteket elsősorban az érdekli, hogy az ő utcájában mikor keződik az építkezés, mikor köthet rá leghamarabb a csatornára.Erről azt érdemes tudni, hogy az Érden  közel 17.500 ingatlan előtt a közcsatorna megépítése és ráköt…