Újabb csatornaszakasz épül a Lőcsei úton

A Tárnoki út és Bakonyi utca közötti szakaszon elkezdik építeni a szennyvízcsatornát. A Lőcsei utca további szakaszait egy későbbi időpontban fogják megépíteni. Kérjük, óvatosan közlekedjenek ezen az útvonalon is!

Nemrég több kérdést is kaptunk ezzel kapcsolatban, azért az adott válaszokat az alábbiakban közöljük.

 • Miért újították fel a Lőcsei utat azelőtt, hogy lefektették volna a szennyvízcsatornát?

A Lőcsei utat már régen fel kellett újítani, mert borzalmas állapotban volt. Ennek aszfaltozására 2009-ben az érdi önkormányzat egy olyan állami pályázaton nyert forrást, amelyet aszfaltozott, buszközlekedéssel ellátott, tönkrement utak felújítására írtak ki. A pályázati feltételek között szerepelt az is, hogy 2010 augusztusig az útfelújítást be kellett fejezni és a pénzzel elszámolni következő hónapig. Ha ez nem történt volna meg, akkor Érd később nem tudta volna lehívni ezt a pénzt. Amit másra nem is lehetett fordítani, csak erre a célra.

Az önkormányzat úgy döntött, hogy nem hagyja veszni a közel 100 millió Ft-ot és inkább megépítette ebből az utat. Úgy vélem, ez helyes döntés volt, mert azóta is mindenki örült a jól használható, biztonságosabb közlekedést lehetővé tevő útnak.

 • Amikor az útfelújítást végezték, miért nem fektették le a csatornát?

Ennek az az oka, hogy az a pályázati pénz kizárólag útfelújításra volt fordítható, a pályázati pénzek elszámolásának pedig szigorú rendje van, abból csatornát nem lehet építeni. Ha akkor önkormányzati pénzből (saját erőből) a földbe helyezték volna a csatornát, akkor óriási veszteség érte volna az önkormányzatot. Ugyanis akkor elveszett volna az erre megítélt közel 80%-os EU-s támogatás. Bizonyára ismert, hogy a most zajló csatornázási programban ilyen mértékű az EU támogatása. Tehát érdemesebb volt ezzel megvárni a program elindulását, ami 2011-ben történt meg.

 • Milyen mértékben bontják fel most az akkor megépült utat?

A lehető legkisebb mértékben bontják fel az utat, az út szélén egy sávban. Ezt a sávot természetesen a lehető leghamarabb helyre kell állítani a kivitelezőknek.

A bekötéseket az út túloldalán levő ingatlanokra – ha csak lehet – útátfúrással végzik. Ott, ahol a talajviszonyok ezt nem teszik lehetővé (pl. sziklás talaj esetén), át kell vágni az utat. Ebben az esetben azonban teljes szőnyegezést fogunk kérni a kivitelezőktől.

A környék tervezett csatornahálózatát megtekintheti az alábbi részleten:


Comments Closed

Hozzászólás

az “Újabb csatornaszakasz épül a Lőcsei úton”
 1. id nika györgy szerint:

  Kedves Simó Elnökhelyettes Úr,
  Lehet hogy bennem van a hiba, de nem világos. közlik, hogy kezdődik a Lőcsei és a Bakonyi u. közötti szakasz. A közölt térképen nem látható a Bakonyi u egész hosszában , a Bajcsi Zs. u. -i elágazásig. Ezért nem tudni, hogy a Bakonyi u. melyik részét érinti az említett kezdés. Jó lenne tudni, hogy milyen számtól milyen számig? s ezt a térképen is jó lenne látni.
  A térképen 3 szin jelzés van: az egyik a piros, nyilakkal, ez talán a csatornafolyás iránya?, a másik szin zöld, ez mi lehet,, a harmadik a lila szinű vonal, ez sem világos, hogy mit ábrázol.
  Ha mód van rá, kérem szíveskedjenek válaszolni.
  Lényeg: lehet e tudni már,hogy a bakonyi u 11. illetve a bakonyi u és regéczi u környékére mikor kerül sór, ki az utca felelőse, hogy ne Önt zavarjuk.
  Üdvözlettel id Nika György 2012.05.22.

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelet Nika Úr!

   Jelenleg a Lőcsei úton folyik a munkavégzés, annak a Tárnoki és Bakonyi utcák közötti szakaszán. A Bakonyi utcában nem folyik munkavégzés.

   Igen, a piros a csatornafolyás iránya, a zöld a vízgyűjtő határ (tehát hogy mettől-meddig dolgozik egy adott cég). A lila vonal a nyomott vezetéket jelenti.

 2. Bernát Sándor szerint:

  T. Illetékes

  Arrol szeretnék tájékoztatást kérni, hogy a most kezdődő Lőcsei úti csatornázás megkezdése előtt nem kéne tájékoztatni az érintett szakaszon levő üzleteket arról, hogy melyik az a nap amikor nem tudnak rendeltetésszerüen dolgozni ( még ha csak 1 napról is van szó) ??? Konkrétan a mí üzletünkbe Lőcsei u Aradi u sarok bejelentkeznek az ügyfelek előre (sok esetben napokkal korábban),és ha az érkezésükkor nem tudnak behajtani önök biztosítják a hidat a gödör fölött,? mert itt rendszeres autó mozgás van!
  Ha előre kapnánk tájékoztatást akkor nagyon sok kellemetlen perctől kímélné meg magát mindenki.

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt Bernát Sándor!
   A közlekedésről szóló jogszabályok szerint közműépítés esetén a forgalomnak megnyitott utak esetén is korlátozni lehet az autós forgalmat, annak érdekében, hogy a közmű megépülhessen.
   A tájékoztatás arról, hogy a Lőcsei úton szennyvízcsatorna építés történik, megtörtént. Tehát minden ingatlantulajdonos számíthat arra, hogy lesz olyan nap, amikor a behajtás az ingatlanra megnehezül.

   Természetesen mi azt kértük a kivitelezőktől – hogy bár a jogszabályok szerint joguk volna arra, hogy a teljes forgalmat a teljes építés idejére (több hétig) korlátozzák – csak a lehető legkisebb mértékben és legkevesebb ideig korlátozzák.

   Én magam is személyesen a helyszínen több érintett üzlet tulajdonosával beszélgettem erről a Lőcsei úton is, más forgalmasabb útvonal mellett is. Türelmet és megértést kértem. Tudom és megértem, hogy egy üzlet esetén – különösen ezekben az időkben – minden óra, minden nap számít, de azt meg kell érteni, hogy a közművet egyszer építik egy évtizedben és nem mindennap korlátozzák a forgalmat, hanem egyszer.

   Azt, hogy pontosan melyik ingatlan előtt melyik napon és melyik órában történik az építés, szinte lehetetlen. Ön is pontosan tudja, hogy – különösen a Lőcsei úton- a talajviszonyok nagyon változóak. Míg az elején simán lehet haladni, időről-időre szikla kerül elő, ami lassítja az előrehaladást vagy egyéb közművek is előkerülhetnek.

   Amikor tehát az utcában gőzerővel folyik az építés, érdemes figyelni a munkák előrehaladását, mert azt azért lehet látni, ha már annyira közel járnak, hogy másnap odaérnek.

   Az is általános tapasztalat, hogy ha csak egy mód van rá – és emberi hangnemben lehetséges a kommunikáció – akkor az építők segítenek abban, hogy akár a nyitott gödör fölött is át lehessen hajtani (bár ez nem előírt kötelességük). Kivétel ez alól az, ha valaki kiiktatandó ellenfélnek tartja a csatornaépítőket és ragaszkodik ahhoz, hogy neki a nap bármely órájában és bármely percében be kell tudni hajtani az ingatlanára, mert ekkor mindenki felveheti a saját jogi pozícióját, ami mindenkinek kellemetlenséget tud okozni. Ezért sokkal célszerűbb az együttműködés.

 3. Bernát Sándor szerint:

  Nagyon köszönöm a választ, mert a mai napon közel harcot kellett vívni az építőkkel. A kivitelezésre jellemző, hogy egy hídat nem képesek produkálni, és őket egyáltalán nem érdeklik a helyi vállalkozók tevékenysége.