Vigyázat, szélhámosok!

Az elmúlt időszakban több esetben is érkeztek jelzések, hogy a városban valakik megpróbálkoznak a csatorna program ürügyén becsapni embereket.

Nemrég egy 82 éves, egyedül élő hölgy kereste fel a Polgármesteri Hivatalt. Arra hivatkozott, hogy előző napon egy „Ferenc” nevű úr kereste fel azzal, hogy “az önkormányzattól jött”, csatorna bekötés ügyében. A hölgy ingatlana Ófaluban, egy közel 10 éve csatornázott utcában van, de még nem kötött rá. A hölgy állítása szerint az illető azzal kereste meg, hogy az önkormányzat szervezésében most az ő ingatlanát is bekötik a csatorna hálózatra és arra kérte, hogy másnap reggel 9-kor jelenjen meg a polgármesteri hivatalban, megbeszélni a részleteket.

Tudomásunk szerint ilyen akciót mostanában a hivatal NEM szervezett.

A már kiépült hálózat mentén a rákötés az ingatlantulajdonos feladata és lehetősége. Ha valaki az önkormányzatra hivatkozott, akkor az csak csaló lehetett és félő, hogy sanda szándékokkal kereste fel a tulajdonost. Felmerült az is, hogy így akarták kicsalni a házból, hogy amíg ő nincs otthon, addig betörhessenek a házba. Ráadásul a mostani csatornázási programmal kapcsolatos mindenféle ügyintézés nem a hivatalban, hanem az Alispán u. 8-ban levő csatornázási irodában történik.

Korábban is érkeztek jelzések egy másik utcai saroktelkek esetén, hogy valaki arra próbálta rávenni őket, hogy hogy szüntessék meg a fizetést a Társulat felé és – sokkal nagyobb költséggel – egy másik módon csatlakozzanak a csatorna hálózathoz. Ezzel azonban az érintettek rosszabbul jártak volna. Ugyanis míg az EU-s programban a csatorna hálózat az egyik utcából kiépítésre kerül számukra – úgy, hogy a telken belül max. 1 m-re kapják a csonkot – addig a másik esetben ez sokkal magasabb kiadással járt volna.

Azt javasolták nekik ugyanis, hogy csatlakozzanak saját költségükön egy másik utcára, ahol az utcai gerincről a telekre a bekötővezetéket a saját költségükön kellett volna kiépítsék. Ez felmérések szerint 100-150 ezer forintba került volna. Ezen felül meg kellett volna fizetni a hozzájárulást, amivel könnyen kiszámolható, hogy nekik a csatlakozás 300-400 ezer forintba került volna, egyben kifizetve (míg az EU-s projektben 250.000 Ft-ot kell fizetniük, amit részletekben is megtehetnek).

A mostani, EU-s pénzből megvalósuló projektben a tulajdonosok nem kell külön fizessenek az utcai gerincről a telken belüli csonkig tartó bekötővezeték kiépítéséért, ez benne van a programban. Ezeket a részleteket azonban nem mondták el nekik, csak arra próbálták rávenni a tulajdonosokat, hogy adjanak megbízást a bekötés munkáira nekik.

Kérjük tehát, hogy ha valaki becsenget ingatlanjukra, minden esetben győződjenek meg a személyazonosságáról és arról, hogy rendelkezik-e írásos megbízással arra a feladatra, amelyről beszél. A csatorna program során minden esetben, ha valamiért szükség van a tulajdonosok személyes megkeresésére (pl. felmérők, szervezők), a munkatársak névre szóló megbízást és igazolványt kaptak. Ezután is ha szükség lenne ilyen megkeresésre, hasonló módon fognak eljárni.

Eddig minden nagyobb – személyes megkereséssel járó – akció esetén sikerült elkerülni azt, hogy szélhámosok használják ki az emberek jóhiszeműségét. Mivel önkormányzati választások következnek, elképzelhető az is, hogy valamely csoportosulás úgy próbál majd előnyre szert tenni, hogy rémhírterjesztésbe kezd (vannak erre utaló jelek).

Kérjük tehát az ingatlan tulajdonosokat, hogy a jövőben is fokozottan figyeljenek és ha kérdéseik vannak vagy nem biztosak benne, hogy minden úgy van ahogyan állítják a csalók, akkor keressék fel az ügyfélszolgálatot akár telefonon, akár személyesen! Kérjük, értesítsenek akkor is, ha valaki úgy hivatkozik a csatornázási programra, hogy nem tudja igazolni erre szóló megbízását!


Comments Closed

Hozzászólások lezárva