Belső bekötések különböző esetei

A kérdésekre a tervezést megelőző felméréseket végző cég képviselője válaszolt (2009 augusztusban).

Többen jelezték azt is, hogy az ingatlan alacsonyabban fekszik, mint az utca szintje. Ez esetben biztos, hogy átemelő lesz beépítve?

Az ingatlan általában gravitációsan beköthető ha az utcaszint alatt a csatorna legalább 70 cm-el mélyebben van, mint a csatornázandó lakószint. A csatorna szintje általában 1,5 – 2,1 méter között változik, ez a helyszínen kitöltendő jegyzőkönyvön rajta van.

Mivel az említett szintkülönbség a távolságtól (csőhossz) is függ, ezért ezt minden esetben a belső bekötést tervezők tudják garantáltan megállapítani. A lefolyók gravitációs lejtése 1-5 %-os, általában 2%, azaz 2 cm 1 méter hosszon. 20 méter belső csatorna esése tehát 40 cm.

Átemelő csak akkor kell, ha gravitációsan nem biztosítható a csatorna lefolyása, csatlakozása. Ha a lakrész, lakószint – amelyik csatornázva lesz – mélyebben van, mint a gerinc csatorna szintje, akkor egészen biztosan átemelő kell. Az átemelő ezekben az esetekben az ingatlantulajdonos költsége. Vannak ingatlanok, amelyeknél ez a kérdés könnyen megállapítható, vannak, amelyeknél a szakemberek bevonása szükséges. Ezt el tudják dönteni az erre kioktatott felmérők.

A célunk az, hogy ahol csak lehet, elkerüljük az átemelő használatát.

Belső bekötések különböző esetei
Belső bekötések különböző esetei

Vannak olyan ingatlanok, ahol egy helyrajzi számon több lakás is van. Hogyan tervezik meg a bekötést ezekben az esetekben?

Hogy fizikailag külön akna lesz-e vagy sem lakásonként, ezt a felmérési jegyzőkönyvekben kell rögzíteni. Ezért is fontos, hogy a társasházak, több lakásos házak képviselői nyilatkozzanak és írják alá a jegyzőkönyveket. A belső, udvari csatorna kialakítása a tulajdonosok egyezségén alapul, és annak megfelelően építendő meg. Alapszabályként egy hrsz-re egy bekötés épül ki, ide gyűjthető össze a többi ingatlan vagy lakás bekötése.

A tanácsadásban a tervezők rendelkezésre állnak. Mi javasoljuk a szétválasztott kétlakásos társasháznál a külön-külön aknát, azonban, ha a társasházból egyesítetten – több lakásból – egy csövön folyik ki a házból a szennyvíz, akkor csak egy akna az indokolt. A felmérőknek azonban tudnia kell hány lakás van egy aknára kötve, mert az akna csőmérete ennek függvényében lehet nagyobb. NA 200 a legnagyobb méretű házi (udvari) csatornacső méret lakások esetében.

Fontos azt is tudni, hogy a lakóegységek külön szennyvízelvezetési helynek számítanak a jogszabályok szerint, tehát minden egység után kell fizetni érdekeltségi hozzájárulást!

Mi a különbség a bekötés és a szennyvízelvezetési hely között?

A bekötés a fizikai csatlakozást jelenti a közcsatornára. A szennyvízelvezetési hely azt jelenti, hogy hány épületben, lakásban bocsátanak be szennyvizet a hálózatba az adott bekötésen keresztül. Gyakorlatilag ez a vízórával mért egységet jelenti. Vannak olyan helyzetek (pl. társasházak esetén), amikor több szennyvízelvezető hely esetén egy fizikai rákötés történik (többre nincs is hely). Az üzemeltetővel való szerződéskötéskor azonban minden szennyvízelvezetési hely esetében igazolni kell majd a társulati tagságot, azaz az érdekeltségi hozzájárulás megfizetését minden egység után.

Ki végezheti a belső bekötés tervezését és kivitelezését és mikor fog ez megtörténni?

A belső bekötés tervezését mérnöki kamaránál jegyzett szakemberek végezhetik. Azok, akiknek van jogosultsága csatornaépítést tervezni (mélyépítő és épületgépész tervezők), és akiket az Beruházó Társulás is listára vett (a lista egyébként nyitott). Hiszen ők fogják ellenőrizni, hogy szabályosan épült-e meg a belső csatorna mielőtt betakarják, és az ő jegyzőkönyvi aláírásuk kell a rákötési engedély Beruházó általi kiadásához a tulajdonosok számára.

Ennek megtervezésére ajánljuk a városban lakó tervezőket, akik tervezői kedvezménnyel ajánlkoznak a tervezésre, műszaki ellenőrzésre és az üzemeltetőnek történő átadásra. A város vezetése kérte, hogy úgynevezett “dömpingáron” (olcsóbban, mint egyenként) vállaljanak a tervezők közreműködést az előbb felsorolt három tevékenység elvégzésére. A korábbi magasabb árból most már sikerült engedményt elérni, jelenleg 15.000 Ft+ÁFA a kedvezményes díjszabás.

Azon tervezők, akik vállalták a kedvezményes tervezői árat (a lista nyitott, folyamatosan bővül!):

-Csaplinszki László 0630/9519623

-Galló Gergely 0670/2030703

-Kocsner János 0630/9495478

-Ökoport Kft 0620/9417227

-Pál Tibor 0630/6310919

-Vető Béla 0620/9184121

-Vörös Árpád Hargitai u. 19

[Frissítés 2011. október 3-án]:

Kérjük olvassa el a linkre kattintva az “Útmutatót” is!