Lakástakarék-pénztári elszámoló levelek

Az utóbbi hetekben sokan egy elszámoló levelet kaptak az OTP Lakástakarék-pénztártól. Vannak akik nem értik az abban szereplő számokat és költségeket. Alábbiakban olvashat a most megkapott elszámolásokkal kapcsolatban.

A társulati szervezés idején 2008-ban (majd azt követően pár hónapig) az érintett ingatlantulajdonosoknak lehetősége volt arra, hogy úgy döntsenek: az érdekeltségi hozzájárulást egy lakástakarék-pénztári (LTP) számla igénybevételével, részletekben kívánják megfizetni.

Az LTP számla egy külön törvény által szabályozott pénzintézetnél vezetett bankszámla. Ezért az OTP évente legalább egyszer egy számlakivonatot kell küldjön a számla tulajdonosának. Ezeket a leveleket kapták most meg az érintettek.

Az LTP-s konstrukció a következőképpen működik: azok az ingatlantulajdonosok, akik ezt választották, egy LTP számlát nyitottak és azt vállalták, hogy az ezen a számlán összegyűlt megtakarítást és az ehhez nyújtott állami támogatást a rendszeres takarékoskodás megkezdését (2008 október) követő 8 év múlva (várhatóan 2016. év végén) engedményezik a beruházás céljaira. Eddig az időpontig az oda befizetett pénz nem használható fel, tehát a beruházás során ezt a Társulatnak kell addig is előteremteni, banki finanszírozásból megelőlegeztetni.

Ennek megfelelően nyilatkoztak a „Belépési szándéknyilatkozatban”, ahol egyben megbízást is adtak a Társulatnak arra, hogy az általuk befizetett havi 2.605 Ft-ból 1.820 Ft-ot utaljon át az ő nevükre megnyitott LTP számlára. A fennmaradó 785 Ft azt a célt szolgálja, hogy 2012-2017 között a bank által megelőlegezett önrész kamatait ki lehessen belőle fizetni és a Társulat működésével kapcsolatos költségeket – banki, postai, ügyfélszolgálati, stb költségek – ebből lehessen fedezni.

A Társulat minden hónap 20. napjáig várja az aktuális havi befizetéseket. A befizetések azonosítása a befizetési módtól függően 2-10 munkanap alatt lehetséges. Az azonosított befizetések esetén a hónap utolsó munkanapján történnek az átutalások a tagok LTP számláira.

Az LTP számlára utalt 1.820 Ft-ból a számlanyitáskor meghatározott feltételeknek megfelelően 150 Ft a havi LTP számlavezetési díj, így 1.670 Ft kerül a megtakarítási számlára. Az LTP konstrukció úgy van kialakítva, hogy ezekkel a befizetett összegekkel a futamidő végére megképződjön a kiutaláshoz szükséges összeg, tehát minden díjjal számoltak a kialakítás során a tervezők.

A most kézhez vett számlakivonatot tartalmazó levelek tehát azt a célt szolgálják, hogy mindenki ellenőrizhesse, hogy a befizetései valóban arra a célra vannak felhasználva, amelyre szánták és amelyet az induláskori feltételek között rögzítetek.


Comments Closed

Hozzászólások lezárva