Levelet kaptak a nemfizetők, az önrész teljes összegére megvan a pénz

Tájékoztató levelet kaptak, akik eddig nem fizették meg a hozzájárulást. Lehet részletfizetést kérni. Az önkormányzat biztosítja a teljes érdi saját rész finanszírozását. Elindult a kivitelezés a tisztító esetében. Miért nem éri meg kimaradni a csatornázásból? Részletek az Érdi TV-ben elhangzott beszélgetésben.Comments Closed

Hozzászólás

az “Levelet kaptak a nemfizetők, az önrész teljes összegére megvan a pénz”
 1. Szeleczky szerint:

  Tisztelt Simó Úr!

  Egy, a számomra lényeges információn túl gyorsan haladt át a beszélgetés és tisztelettel kérem válaszát.

  Előzetesen, hagyjuk el ami az interjúban elhangzott, mégpedig, hogy ki mit gondol a korrektségről a már befizetők felé a még nem fizetők részéről. Ez nem “ki mit gondol” alapján döntendő el, ez bizalmi szituáció ahol is az egyik oldal nem kapott elég bizonyosságot.

  Legjobb tudomásom szerint a mai napig nem generálódott semmilyen teljesités ellenében történt fizetési igény, így egy olyan tétel, hogy késedelmi kamat (2x jegybanki alapkamat ún. büntetőkamat) milyen alapon számítódik? Nevezhetjük ezt köznyelven buzgóságnak vagy tényleg hisznek abban, hogy ez a tétel átmegy egy birósági peren (amiről a per lényegében szólni fog, hiszen majdnem mindenki egyetért a fizetési kötelezettséggel amit remélém megértettek a vezetőségük, csak a 2x jegybanki alapkamat “+csomag” nem értelmezhető.

  Csatorna kiépítés párti vagyok, de a számomra eljutott információk és az el nem jutott szerződések (vállalás leírása, határidők, kifizetések ütemezése, személyes felelősség vállalás és kivitelezői garancia) hiányában egy kicsit ködös / elnézést de gazdasági “csalás” szagú a történet. Kivánom ne legyen ez a helyzet, de jelenleg ez a benyomásom. Nem akarok mélyen a múltban túrkálni, de az uszodaépítés sem egy *5 osztályzat és érthető ha mi lakosok híjján vagyunk a “kért bizalomnak.”

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt “Szeleczky”!

   A csatorna társulat nem szolgáltató, hanem megrendelő. A tagjai nevében rendeli meg a munkát. Ezt úgy teheti meg, hogy a tagjai rendelkezésre bocsátják azt a pénzösszeget (érdekeltségi hozzájárulás formájában), amely az önrészt jelenti. A tagokat érintő döntéseket a tagok közösen, küldötteiken keresztül hozzák meg. Természetesen a kivitelezők felé a megrendelő-beruházó társulás minden olyan elvárást érvényesíteni fog, amely felmerül az érintettek részéről. Azonban ez egy közmű beruházás, azaz a közös művekről szól. A társulati tagoknak egy külön díjfizetés nélküli rákötési joguk lesz az így kiépült hálózatra és tisztító kapacitás használatára.

   A vonatkozó jogszabályok szerint a társulat nem köt szerződést tagjaival, hisz a fizetési kötelezettséget maga a törvény állapítja meg.
   1995. évi LVII. törvény a vízgazdálkodásról: “35 § (3) A víziközmű társulat tagjai kötelesek a víziközmű társulat részére víziközmű társulati érdekeltségi hozzájárulást (a továbbiakban: hozzájárulás) fizetni. A hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozás.”

   A befizetés határidejét mindenkire nézve egyformán határozták meg a küldöttek. Ugyanakkor kell befizetni mindenkinek, aki azonos kategóriába tartozik (nem kért részletfizetést bármilyen okból). A küldöttek arról is döntöttek, hogy aki nem fizet határidőre, az késedelmi kamatot fizessen.

   Félreértette amit a TV-ben mondtam: nem az az oka a késedelmi kamat fizetésének, hogy ki mit gondol. Az az oka, hogy a küldöttek így döntöttek és e döntés helyessége mellett érveltem azzal, hogy ez raádásul korrekt is.

   Azok pénze, akik befizették 2009-ben a Társulatnál kamatozik. Ők is megtehették volna, hogy nem fizetik be, hanem saját maguk számláján kamatoztatják. De ők tartották magukat a közösen meghozott döntéshez. Tehát fenntartom, hogy velük szemben nem lenne korrekt, hogy azok, akik tartották magukat a közös döntéshez, ezáltal hátrányt szenvedjenek.

   Az a döntés is helyes volt, hogy időben elkezdődött az egyösszegű befizetések begyűjtése. A példa azt mutatja, hogy több hónap, több év kell, amíg több körben sikerül elérni, hogy minden érintett fizesse be. Mivel a beruházás során az önrészt kell legelőször kifizetni (csak ezután utalják a támogatási részt), ezáltal megspórolhatók a banki finanszírozás kamatai. Tehát egy jól átgondolt és racionális pénzügyi terv mentén zajlik a beruházás lebonyolítása, már 2008 óta.

   Bízom benne, hogy érveim meggyőzték és belátja, hogy a közös döntések mindenkire egyformán érvényesek!

 2. Gyalog Gyorgy szerint:

  A csatornazasrol szolo film egy rosszul megszervezett munkat bizonyit, igy csak az elegedetlenseg
  fog fokozodni.
  szakaszosan kellett volna a munkat vegezni es az igenylokkel szerzodest kellett volna kotni a hataridore
  vonatkozoan is!!!
  En egyetlen tertivevenyes felszolitast kaptam rogton a 28000 Ft os bunteto kamattal.!!!!!!!

  Ezert ezuton is bejelentem hogy varom a konkret ajanlatukat a reszletfizetessel kapcsolatban
  termeszetesen buntetokamat nelkul, mert hivatalos levelet nem kaptam korabban.
  2011 febr. 5.

  udvozlettel:Gyalog Gyorgy
  Erd Olt.u. …

  • Simó Károly szerint:

   Tisztelt Gyalog György!

   Az Ön fizetési kötelezettsége nem azáltal keletkezett, hogy Önnek a Társulat levelet küldött. A fizetési határidőt az összes tagot képviselő küldöttek határozták meg, 2009 október 30-ban. Azaz minden olyan társulati tag, aki nem kért részletfizetést, eddig a dátumig kellett befizesse a hozzájárulást. Ezt a közös döntést a szabályoknak megfelelően kihirdették és innentől kezdve úgy kell tekinteni, mint amiről minden érintettnek tudomása van. Az Önnek küldött több levél csak egy plusz figyelemfelhívás.

   A Parlament vagy a Közgyűlés által hozott jogszabályok is érvényesek mindenkire nézve, akkor is, ha erről külön levélben nem kapott értesítést. Általános érvényű szabály, hogy a törvények nem ismerete nem mentesít azok betartása alól.

   Amennyiben szeretne részletfizetést kérni kérem töltse ki az itt található űrlapot és juttassa el az ott megadott formák egyikén a Társulathoz: https://erdicsatornazas.hu/penzugyek/reszletfizetesi-kerelem-letoltese/