Néhány aktuális műszaki kérdésre kértünk választ a tervezőktől

A kérdésekre a tervezést megelőző felméréseket végző cég képviselője válaszolt. Ha további kérdései vannak, küljön emailt a muszak@erdicsatornazas.hu címre vagy tegye fel kérdését a bejegyzés alján használható űrlapon!

Többen jelezték azt is, hogy az ingatlan alacsonyabban fekszik, mint az utca szintje. Ez esetben biztos, hogy átemelő lesz beépítve?

Az ingatlan általában gravitációsan beköthető ha az utcaszint alatt a csatorna legalább 70 cm-el mélyebben van, mint a csatornázandó lakószint. A csatorna szintje általában 1,5 ? 2,1 méter között változik, ez a helyszínen kitöltendő jegyzőkönyvön rajta van.

Mivel az említett szintkülönbség a távolságtól (csőhossz) is függ, ezért ezt minden esetben a belső bekötést tervezők tudják garantáltan megállapítani. A lefolyók gravitációs lejtése 1-5 %-os, általában 2%, azaz 2 cm 1 méter hosszon. 20 méter belső csatorna esése tehát 40 cm.

Átemelő csak akkor kell, ha gravitációsan nem biztosítható a csatorna lefolyása, csatlakozása. Ha a lakrész, lakószint ? amelyik csatornázva lesz ? mélyebben van, mint a gerinc csatorna szintje, akkor egészen biztosan átemelő kell. Vannak ingatlanok, amelyeknél ez a kérdés könnyen megállapítható, vannak, amelyeknél a szakemberek bevonása szükséges. Ezt el tudják dönteni az erre kioktatott felmérők.

A célunk az, hogy ahol csak lehet, elkerüljük az átemelő használatát. Az előzetes tervek alapján városszerte mintegy 400 ingatlan van, ahol csak így megoldható. Ezt is szeretnénk most ellenőrizni, hisz a korábbi tervek készítésekor nem vizsgálták a telken belüli viszonyokat.

Belső bekötések különböző esetei

Belső bekötések különböző esetei

Vannak olyan ingatlanok, ahol egy helyrajzi számon több lakás is van. Hogyan tervezik meg a bekötést ezekben az esetekben?

Hogy fizikailag külön akna lesz-e vagy sem lakásonként, ezt a felmérési jegyzőkönyvekben kell rögzíteni. Ezért is fontos, hogy a társasházak, több lakásos házak képviselői nyilatkozzanak és írják alá a jegyzőkönyveket. A belső, udvari csatorna kialakítása a tulajdonosok egyezségén alapul, és annak megfelelően építendő meg. Alapszabályként egy hrsz-re egy bekötés épül ki, ide gyűjthető össze a többi ingatlan vagy lakás bekötése. Műszaki indokoltság esetén ettől el lehet térni.

A tanácsadásban a tervezők rendelkezésre állnak, de az ügyfélszolgálati irodában vagy az ÉTV-nél is tájékozódhatnak a különféle kialakítások előnyeiről, hátrányairól. Mi javasoljuk a szétválasztott kétlakásos társasháznál a külön-külön aknát, azonban, ha a társasházból egyesítetten ? több lakásból ? egy csövön folyik ki a házból a szennyvíz, akkor egy akna az indokolt. A felmérőknek azonban tudnia kell hány lakás van egy aknára kötve, mert az akna csőmérete ennek függvényében lehet nagyobb. NA 200 a legnagyobb méretű házi (udvari) csatornacső méret lakások esetében.

Fontos azt is tudni, hogy a lakóegységek külön szennyvízelvezetési helynek számítanak a jogszabályok szerint.

Mi a különbség a bekötés és a szennyvízelvezetési hely között?

A bekötés a fizikai csatlakozást jelenti a közcsatornára. A szennyvízelvezetési hely azt jelenti, hogy hány épületben, lakásban bocsátanak be szennyvizet a hálózatba az adott bekötésen keresztül. Gyakorlatilag ez a vízórával mért egységet jelenti. Vannak olyan helyzetek (pl. társasházak esetén), amikor több szennyvízelvezető hely esetén egy fizikai rákötés történik (többre nincs is hely). Az üzemeltetővel való szerződéskötéskor azonban minden szennyvízelvezetési hely esetében igazolni kell majd a társulati tagságot, azaz az érdekeltségi hozzájárulás megfizetését minden egység után.

Ki végezheti a belső bekötés tervezését és kivitelezését és mikor fog ez megtörténni?

A belső bekötés tervezését mérnöki kamaránál jegyzett szakemberek végezhetik. Azok, akiknek van jogosultsága csatornaépítést tervezni (mélyépítő és épületgépész tervezők), és akiket az ÉTV is listára vett (a lista egyébként nyitott). Hiszen ők fogják ellenőrizni, hogy szabályosan épült-e meg a belső csatorna mielőtt betakarják, és az ő jegyzőkönyvi aláírásuk kell a rákötési engedély ÉTV általi kiadásához a tulajdonosok számára.

A tervezés már most megkezdhető. Sőt a kivitelezés is elvégezhető ott, ahol az ésszerű (pl. a belső burkolatok elhelyezése, stb.), megelőzheti a (utcai) gerinccsatorna építését.

Ennek megtervezésére ajánljuk a városban lakó tervezőket, akik tervezői kedvezménnyel ajánlkoznak a tervezésre, műszaki ellenőrzésre és az üzemeltető ÉTV-nek történő átadásra. A város vezetése kérte, hogy úgynevezett ?dömpingáron? (olcsóbban, mint egyenként) vállaljanak a tervezők közreműködést az előbb felsorolt három tevékenység elvégzésére. A korábbi magasabb árból most már sikerült engedményt elérni, jelenleg 15.000 Ft+ÁFA a kedvezményes díjszabás.

Azon tervezők, akik vállalták a kedvezményes tervezői árat (a lista nyitott, folyamatosan bővül!):

-Csaplinszki László 0630/9519623

-Galló Gergely 0670/2030703

-Kocsner János 0630/9495478

-Ökoport Kft 0620/9417227

-Pál Tibor 0630/6310919

-Vető Béla 0620/9184121

-Vörös Árpád Hargitai u. 19


Comments Closed

Hozzászólások lezárva